Kirjoittaja Aihe: "Putkihuoltopalveluja"?  (Luettu 3680 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

mals77

 • Vieras
"Putkihuoltopalveluja"?
« : 11-08-2012, 21:27:20 »
Tervehdys,

Tein useamman hauan foorumilla mm. hakusanoilla "huolto", "putkihuolto" ja "huoltoliike", mutta hauista huolimatta en onnistunut löytämään hakemaani, vaikka voisin vaikka vannoa, että olen nähnyt keskustelua tällä foorumilla hakemastani aiheesta. Kysymys siis kuuluu, onko Suomessa putkihuoltopalveluja tarjoavia yrityksiä tai yksityisiä harrastajia, joiden palveluvalikoimiin kuuluisi esim. SC ja MT -putkien kollimointi? Asiani  ei ole millään tavalla akuutti, mutta sikäli ajankohtainen, että kun olen uusimassa kalustoa (ylläri=taas), olisi huojentavaa tietää, jos Suomesta tällaista palvelua löytyisi.

Kiitos kun jaksat vastata!
-Mikko-

Poissa MarkoM

 • Alkuräjähdys
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1819
  • Tähtikuvaus.info
Vs: "Putkihuoltopalveluja"?
« Vastaus #1 : 12-08-2012, 14:06:59 »
Oletko kysäissyt esim. Teknofokuksesta tai sitten paikallisesta tähtiharrastusyhdistyksestä (Pohjankruunu), että josko sieltä löytyisi kollimointiin perehtyneitä harrastajia?
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
Tähtikuvaus.info
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

mals77

 • Vieras
Vs: "Putkihuoltopalveluja"?
« Vastaus #2 : 12-08-2012, 14:12:07 »
Oletko kysäissyt esim. Teknofokuksesta tai sitten paikallisesta tähtiharrastusyhdistyksestä (Pohjankruunu), että josko sieltä löytyisi kollimointiin perehtyneitä harrastajia?

Empä ole, siis kiitos vinkistä!

-Mikko-

mals77

 • Vieras
Vs: "Putkihuoltopalveluja"?
« Vastaus #3 : 12-08-2012, 14:30:19 »
Tervehdys,

...vaikka voisin vaikka vannoa, että olen nähnyt keskustelua tällä foorumilla hakemastani aiheesta.

Tätä Timpen viestiä muistelin: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9833.msg91199;topicseen#msg91199

-Mikko-

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6958
  • Valoa ja varjoja
Vs: "Putkihuoltopalveluja"?
« Vastaus #4 : 12-08-2012, 22:19:15 »
Viittasit siis viestiin/ketjuun, jossa pohdiskeltiin putken huolto/kollimointivapautta. Kerroin tuossa esimerkinomaisesti kahdesta "työtapaturmaisesta" *CT-putkesta ja viittasin halpojen kiinalaisputkien mekaniikan puutteisiin, jotka aiheuttavat kollimointitarvetta tai oikeammin sen ettei ko. putket välttämättä pysy koko aikaa 100% kollimoinnissaan. Jälkimmäistä asiaa eli mekaniikan puutteita (esim. heikkolaatuista tarkennusmekanismia) joko pystyy (tai ei pysty) korjaamaan omatoimisella rakentelulla + osien vaihtamisella. Osaa tehdastekoisista halpaputken ongelmista ei saa tällä tavoin edes korjattua, vaan edessä on putken vaihto parempilaatuiseen. Tämä siis olettaen, että haetaan putkesta optista täydellisyyttä ja sen kollimoinnin tulee olla koko ajan vähintään 99%:sti kunnossa. Tällainen tuunaaminen ei ole minusta huollon asia, vaan sitä tekee putken omistaja jos katsoo sen tarpeelliseksi. (Ostaessaan tietyn hintaluokan kiinalaisputken tulee varautua, ettei sen laatu ole täydellinen. Silti se on useimmille riittävän hyvää tasoa ja tuota parempaan laatutasoon pääseminen tulee sitä merkittävästi kalliimmaksi.)

Sitten ne kaksi työtapaturmaista *CT-putkea. Näiden perusteella ei kannata tehdä mitään yleistyksiä *CT-putkien huoltotarpeesta. Kumpikin esimerkissäni ollut putki on näet olennaisilta osiltaan huoltovapaa ja kummankin putken mekaaniset rakenteet ovat sitä tasoa että kollimoinnin pysyvyys saavutetaan ongelmitta (jollei "user erroria" lasketa lukuun). Oma Santel MCT-putkeni tuli käyttööni huonosti kolimoituna, koska edellinen omistaja oli purkanut sen ja hukannut sitä purkaessaan sen kollimoinnin. Tiesin tämän kaiken ostohetkellä ja ajattelin saavani putken kollimoinnin kuntoon kotikonstein. Tässä yhteydessä opin kantapään kautta, että *CT-putket ovat oikeasti haastavia värkkejä kollimoinniltaan ja vaativat siksi monimutkaisia optisia testijärjestelyjä (link) kollimointiinsa, jos putken tehdaskollimointi on päässyt totaalisesti katoamaan tavalla tai toisella.

Olisin tuossa yhteydessä ollut hyvin kiitollinen putkihuollosta, mutta koska sellaista ei ollut Suomessa tarjolla, piti huoltoasiaa opiskella kantapään kautta. Kysyin tässä yhteydessä myös Teknofokuksen Hannu Määttäseltä tätä putkihuoltoa ja sain palvelualttiin ja rehellisen vastauksen ("Jos ihan mahdottomaksi menee, eikä asialla ole vähäisinkään kiire, niin voin tehdä...."). Hannu on kuulemma muutaman SCT-putken kollimoinut, mutten tiedä millaisia testimahdollisuuksia hänellä olisi Teknofokuksen puolesta vastaavan tilanteen hoitamiseen missä itse olin tuon Santelin kanssa. Hannun vastineen muista lauseista käsitin kuitenkin, ettei tällainen huoltotyö ole Teknofokuksen pääasiallista osaamista, mutta auttamishalua löytyy silti. (Pitkään 1970-80 luvuilta lähtien harrastaneet tietävät tämän talkooavun luonteen, kun muutakaan mahdollisuutta ei aikoinaan ollut ja varaosat/tekninen osaaminen olivat vaikeasti saavutettavissa.) Samaa auttamisen perinnettä jatkaa mm. Antti Auvinen, jolla on Hauholla oma kaukoputkipaja sorveineen ja testihärpäkkeineen harrastuskäyttöä varten. Antillakin on oma projektiputki (oranssi C8), jota hän tuunaa havaintokuntoon kuten allekirjoittanut omaansa.

Summa summarum: huoltoa kannattaa tehdä vain todelliseen tarpeeseen ja silloinkin niin pienin askelin että voi palauttaa putken lähtötilanteeseen homman lähtiessä lapasesta. Riski putken huollossa hajottamisesta on sikäli todellinen, että *CT-putken tehdaskollimointitasoon pääseminen on pitkällisen työn takana. Tämän takia laitteen tarpeettomalla huollolla aikaan saatu lopputilanne voi hyvinkin olla heikompi kuin putken huoltoon johtanut pikkuongelmainen lähtötilanne :undecided:
- Timo Inkinen

mals77

 • Vieras
Vs: "Putkihuoltopalveluja"?
« Vastaus #5 : 13-08-2012, 00:54:56 »
Kiitos Timpe tarkennuksesta! Juu muistan nähneenikin tuon Antin "hirviradan" ;).

-Mikko-