APO 160 projekti

Aloittaja Tane, 23.05.2012, 18:17:06

« edellinen - seuraava »

Tane

 Olen puuhaillut vähinerin APO linssiputkea.160 millisen FPL-53 tripletlinssin tilasin Astreyalta Venäjältä ja asettelin sitä alustavasti tuubiin että näkee miten se käyttäytyy.Linssi painaa neljäkiloa ja 1,5 millin teräslevystä taivutettu putki tarkennuslaitteineen kaikki yhteensä kolmetoista kiloa.Visuaalinäkymät on hyvät mutta kuvaamisessa tulee jo ongelmia.Tässä on polttoväliä 1280 milliä eli f/8.Tämä tarvitseekin enemmän kuvakentän tasoitusta kuin mihin olen aiemmin tottunut noiden f/ 6-7 linssiputkien kanssa.Nyt on asiaa paremmin tuntevilta hyvät neuvot tarpeen että mikä tasokorjain ja lyhentäjäkin voisi soveltua?
Celestron C14,

einari

Oho, mikä tuubi on tullut laitettua.
Luulisi että f/8:lla kuvakenttä olisi suhteellisen tasainen.
Tuollaiseen ei kai ihan halpistasoittajaa kannata sovitella, mutta TS:llä nyt kuitenkin olisi 'universaali-tasoittaja' f/5 - f/8-putkille:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1010_Universelle-Bildfeldebnung-fuer-Refraktoren-von-f-5-bis-f-8.html

Katsoin muuten Astreyan sivuja ja en löytänyt moista linssiä tuotevalikoimasta.
http://astreya-optics.narod.ru/eng/goods.htm
___
Tapio

Ransu

Mahtiapo :cool: einarin linkittämä TS:n flatteneri on pelannut hyvin minun putkissa, jopa SCT:ssä. Lyhentäjä voi olla vaikeampi tapaus, skywatcherin f/7.5 putkelle (120mm) tehty voi toimia, tai sitten ei. Draco 0.8 on ollyt yllättävän hyvä myös ja hinnaltaan edullinen (Ylva)
Osaisivatko esim TS:llä suositella jotain tripletille sopivaa lyhentäjää?
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Tane

#3
 Kyselin viime syyskuussa Astreyalta Super Apo 152/f7:ä.Se maksoi silloin 2500 euroa.Epäilytti kun ei oikein saanut selvää mitä lasia se on.Koostuu neljästä elementistä ja sitä pitävät hitaasti lämpötilojen muutoksiin mukautuvana.Nyt keväällä tuli taas mieleen kysellä siitä tarkemmin Astreyalta.Kuulema ei ollut enää tuota saatavilla,mutta tarjosivat 160 millistä ja kolmesta lasista koottuna.Kun keskuselementti oli FPL-53:a ja hinta alle kolmen tonnin niin tein kaupat.Muuten tässä on nuo samat laatuvaatimukset kuin Astreyan linsseissä yleensä.Pääsin viimeyönä katsomaan Saturnusta ja se oli riittävä testiraportti...Se näissä on että kuin ostaisi sikaa säkissä kun tilaa ilman ennakko tutustumista.
Celestron C14,

Tane

 Kuvakenttä tasoittui kun oikaisin focuserin.Laser pisteen ohjasin linssin keskelle,olikin aika vinossa.Tarkennuslaite on 30senttiä pitkässä putkessa,joka on kuudella pultilla kiini pääputkessa.Näitä pultteja tarpeen mukaan löysäämällä ja kiristämällä saa focuserin suunnattua.Linssi solussa on kierteet ja siihen on vielä yhdistettävä sopiva kierteinen putki niin alkaa olla kohdallaan.
Celestron C14,

Tane

 Sain kahdella putkella kokeeksi kuvia Saturnuksesta ja ne vastaavat aika lähelle okulaarinäkymiä silmällä.Tuon verran saa eroa neljän ja kuuden tuuman linsseillä.Kamera DMK 21,3xbarlow ja käsittelyä R6.Pienempi on sillä 107millisellä.Kun visuaalisesti katsoo niin neljän tuuman putkella 200x suurennus on hyvä ja kuutosella 300x.
Celestron C14,

einari

Vaikuttaa melko hyvältä planeettaputkelta.
___
Tapio

jmantyla

#7
Uusia isoja apokromaatteja tulee koko ajan markkinoille, jostain syystä erityisesti Venäjältä.
Tal-tehdas on julkistanut 150- ja 200-milliset linssiputket:

http://www.npzoptics.com/catalog/teleskopes/

150-millinen malli on jo myynnissä Italiassa, hinta 5500 euroa. Siihen nähden Astreyan 160 mm putki on edullinen. 200-millin Talista ei ole hintatietoa, mutta lienee aika arvokas. Suunniteltu kiinteisiin asennuksiin observatorioihin.

Jorma M.
Kangasala

Tane

 Teräksestä taivutettu putki oli enemmän kokeilu ja prototyyppi.Nyt teetin lähipajalla putken kahden millin alumiinista,ulkohalkaisijaltaan 180 milliä.Hitsarin ja sepän vikaa on minussakin vaan ei ole laitteita.Yli kolme kiloa tämä keveni ja tuntuu tarpeeksi tukevalta.Nyt on painoa pantojen,kiskon ja tarkennuslaitteen kanssa yksitoista kiloa.Olin tehnyt ensiversioon hätäisesti mattamustaksi maalatusta pahvista hajavalon esteitä.Ne samat sulloin nyt uuteen pari milliä ohuempaan putkeen.Linssisolu on kovin kapea,12 milliä läpimitaltaan itse linssiä suurempi.Siinä ei ole kierteitä eikä muutakaan mahdollisuutta kiinnitykseen.Laitoin putkeen linssin molemmin puolin kolme neljän millin lyhyttä pulttia puolelleen pitämään sitä kiini.Vastavalo suojaksi on 250 milliä pitkä 192 ulkohalkaisijaltaan oleva myös alumiininen tötterö mutta alustavasti laitoin vain pahvista.Noita sisuksiakin pitää rakentaa siistimmäksi ja miettiä olisiko parempi linssin kiinnitystapa.Tämä nyt ei vielä valmis ole,en tiedä onko koskaan mutta läpi siitä näkee ja parannellaan kun uusia ideoita kehittyy...
Celestron C14,

Meade-mad

Tuo ohut alumiiniputki hiukan arveluttaa.
Vehkis Järvenpäässä teki vastaavanlaisen putken Leizin linssiryhmän ympärille. Putki muutti muotoaan, kun sitä käänneltiin eri puolille taivasta. Tähdet olivat pistemäisiä vain pienellä alueella okulaarin tuottamassa näkökentässä. Laite ei siis pysynyt kollimoinnissa. Vaikka linssiryhmä on APO, vino tarkennuslaite tai muotoa muuttava putki aiheuttaa kuvaan värivirheen lisäksi muitakin kuvausvirheitä. Taipuman, siis kollimointivirheen, ei tarvitse olla suurta, kun se näkyy jo.

Toivotaan kuitenkin parasta!

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Tane

 Tuli kyllä mietittyä että ottaako kolme millistä ainevahvuutta ja vaihdan takaisin teräslevyputkeen jos tämä ei toimi.Tarkkaillaan nyt ensin pysyykö laserkollimaattorin piste keskustassa.Teräsputkessa piti.
Celestron C14,

mistral

Tuli mieleen jos olisi mahdollista laminoida lasi- tai hiilikuitua alumiinin päälle, en tiedä kuinka näiden lämpölaajenemiskertoimet synkkaa. Voi olla kuolleena syntynyt ajatus...

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: mistral - 04.09.2012, 11:54:21
Tuli mieleen jos olisi mahdollista laminoida lasi- tai hiilikuitua alumiinin päälle, en tiedä kuinka näiden lämpölaajenemiskertoimet synkkaa. Voi olla kuolleena syntynyt ajatus...
Ei synkkaa. Hiilikuidun lämpölaajenemiskerroin on melko pieni, alle 10% alumiinin kertoimesta. Hiilikuiturakenteen lämpölaajenemiskerroin voi olla erilainen eri suuntiin, riippuen kuituorientaatiosta.

Kaizu
Kai Forssen

mistral

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 04.09.2012, 00:01:40
Tuo ohut alumiiniputki hiukan arveluttaa. Taipuman, siis kollimointivirheen, ei tarvitse olla suurta, kun se näkyy jo.

Saisikohan taipuman pois jos siirtäisi pannat lähes päihin? Tosin seurantaputken pysyminen linjassa apon kanssa voi kuitenkin tuottaa ongelmia.

Tane

 Seuraan miten alumiinin kanssa menee ja jos tarvitsee teen lopullisen version teräksestä.Linssin voisi kiinnittää paremminkin.
Celestron C14,