Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Sumut / Vs: Abell 85 (CTB1)
« Uusin viesti kirjoittanut einari tänään kello 08:26:46 »
Hyvon taas kaivettu himmeä kohde esiin.
2
Sumut / Vs: Abell 85 (CTB1)
« Uusin viesti kirjoittanut Tähti Erkki tänään kello 00:10:31 »
Tämän jälkeen tekee taas mieli pysytellä helpoissa ja kirkkaissa kohteissa hetken. :lipsrsealed: Kuvasin tämän kohteen 17,2 -tuntisena projektina Lokakuun aikana. Sumu on kapeakaistassa HOO -paletissa, ja tähän on löyty RGB -tähdet päälle. Todella himmeä ja haastava kohde. Tässä meni aikansa että löysi edes sinne päin toimivan määrän ja maskauksen kohinanpoistolle. Herkästi näissä himmeissä siloittelee liikaa ja tekee lopputuloksesta liian muovisen.

H-alfa: 9h
O-III: 7,2h
RGB:20min per kanava = 1h

{alt}

Suurempi kuva ja tekniset tiedot tarkemmin:
https://www.astrobin.com/9olcpj/
3
Meteorit ja meteoriitit / Vs: Tulipallo 16.10.2021 Itäkoillinen-itä
« Uusin viesti kirjoittanut Syper eilen kello 23:27:59 »
Joo oltiin tytön kanssa kiikarilla katsomassa tuohon aikaan kuuta ja Jupiteria, niin nähtiin toi. Juvalla se näkyi kaakon suunnalla, lähes pystysuoraan alaspäin. Kirkkaus oli selvästi Jupiteria kirkkaampi.
4
Jalustat ja seurantalaitteet / Celestron AVX:n rasvaus
« Uusin viesti kirjoittanut tojuliin eilen kello 23:08:52 »
Ajattelin kysellä taas kokeneemmilta neuvoa. Tälläkin foorumille lienee useampi, jolla on kokemusta otsikossa mainitusta jalustasta kuvauskäytössä. Olen koittanut viimeisen puolen vuoden aikana parantaa jalustan tarkkuutta välyksiä ja jähmeyttä vähentämällä. Keväällä säädin ja rasvasin rattaita. Alkusyksystä päästiin normiolosuhteissa säännöllisesti 1,2" RMS tarkkuutteen, johon olin suht tyytyväinen.

Sitten pari viikkoa sitten irroitin deklinaatioakselin pidäkerenkaan (retaining ring) kohdasta, johon vastapainotanko kiinnittyy (kuva). Rasvasin renkaan ja sen takaa löytyvän ohuen muovisen renkaan. Ruuvasin sitten pidäkerenkaan paikoilleen, mutten kiristänyt aivan loppuun asti välttääkseni akselin jäykkyyttä. Ruuvasin kuitenkin niin pitkälle, jottei akseli päässyt enää liikkumaan pitkittäissuunnassa alhaalta ylöspäin työntäessä. Tämän jälkeen ruuvasin pidäkerenkaan kaksi kiinnitysmutteria mahdollisimman kireälle. Edellä mainitun ohella paransin jalustan rasvausta myös muualta.

Tulokset eivät kuitenkaan vakuuttaneet, jotka saattavat joiltain osin mennä huonompien tuuliolosuhteiden piikkiin. Tarkkuus laski 1,8-2,0" RMS paikkeille ja PHD2:n lokista näkyy deklinaatioakselin hieman samankaltaisena toistuvat heittelyt. Uskon, että tässä on nyt muutakin kuin tuuli taustalla. Käyrä voisi kait viitata välysten rinnalla ilmenevään jäykkyyteen(?).

Luin nyt parista paikasta, että yksi AVX:lle tavanomaisista jähmeyden syistä liittyykin liian runsaaseen rasvaukseen. Jäin miettimään, että olisiko jalustani suorituskyky mennytkin rasvauksen myötä huonompaan kuntoon, jolloin rasvausta olisikin viisaampaa vähentää. Irroitin tänään myös tehtaalla varsin tiukkaan väännetyn satulan ja tarkoituksena olisi käydä koko deklinaatioakseli läpi kireyksien ja rasvauksen osalta.

Olisikohan täällä viisaita neuvoja sen suhteen, miten kireäksi pidäkerengas ja muut deklinaatioakselin osat tulisi ruuvata? Ja entä miten rasvan käyttöä tulisi hallita ja onko osia, joiden rasvaamista tulisi välttää? Käytännön neuvot olisivat nyt tarpeen.
5
Cygnus / Vs: Cygnus 2021 verkkotapahtumaksi
« Uusin viesti kirjoittanut VeikkoM eilen kello 22:07:18 »
Jos joku haluaa fiilistellä tai verestää muistia vielä kesän Cygnuksen ohjelmien kanssa tai sitten on jäänyt väliin, niin kahden ohjelmapäivän videot löytyvät Youtube-soittolistasta:
https://youtube.com/playlist?list=PLVPtXBb5FTXy20eDOi0rExK71kYrZWaEH

Ohjelma ja esitysmateriaali videolinkkeineen voi kaivaa myös Verkko-Cygnuksen ohjelmasivulta:
https://www.ursa.fi/c2021/ohjelma.html


Lisää videoita on tulossa, kun noita ehdin leikata.

6
Aloittelijan tähtikuvat / Vs: Osavalotukset
« Uusin viesti kirjoittanut Harmaa Vaeltaja eilen kello 22:05:20 »
Kokeilin nyt 97% kuun valaisemalla taivaalla peräti 12 minuutin osavalotuksia, vaikka vähempikin olisi tuollaisella kuutamolla riittänyt. Filtterinä siis L-extreme.

Kolmen tunnin pino Kaliforniasumusta löytyy tuolta:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?action=dlattach;topic=1541.0;attach=79725;image

Pakko sanoa, että tällaiselle aloittelevalle sunnuntaikuvaajalle tuo suodin oli kyllä hyvä ostos!

Melkoisen suolaisen hintainen suodin  :shocked:
7
Aloittelijan tähtikuvat / Vs: Osavalotukset
« Uusin viesti kirjoittanut tojuliin eilen kello 21:55:29 »
Kokeilin nyt 97% kuun valaisemalla taivaalla peräti 12 minuutin osavalotuksia, vaikka vähempikin olisi tuollaisella kuutamolla riittänyt. Filtterinä siis L-extreme.

Kolmen tunnin pino Kaliforniasumusta löytyy tuolta:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?action=dlattach;topic=1541.0;attach=79725;image

Pakko sanoa, että tällaiselle aloittelevalle sunnuntaikuvaajalle tuo suodin oli kyllä hyvä ostos!
8
Sumut / Vs: NGC 1499, California Nebula
« Uusin viesti kirjoittanut tojuliin eilen kello 21:33:05 »
Ensimmäinen hieman pidempi valotus L-extreme suotimella eilisillalta. Vaikka 97% kuu valaisi samalla taivaanpuoliskolla, niin kuvaaminen onnistui silti mukavasti. Kolmen tunnin pino (15 x 12 min). Paikkana Hauho.
9
Peilikaukoputket / Vs: Pappiksen SW MN190
« Uusin viesti kirjoittanut Pappis eilen kello 19:50:11 »
10
Kuukausittaiset Kuu-kuvat / Lokakuu 2021
« Uusin viesti kirjoittanut Pappis eilen kello 19:26:56 »
Uuden putken SW MN190) ensivalona Kuu eilisillalta. Seeing oli yllättävän hyvä ja rauhallisesti aaltoileva, vaikka Kuu oli ehkä vain n. 15 asteen korkeudessa. Mutta kun ollaan lähellä täysikuuta, yritä nyt siitä repiä sitten jotakin merkityksellistä irti...
Sivuja: [1] 2 3 ... 10