Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Havaintosuojat ja tähtitornit / Vs: Tuiskula Observatory
« Uusin viesti kirjoittanut W1lleM tänään kello 00:58:00 »
Tuiskulastahan tulee upeita kuvia taas! Hyvä kun olet selvittänyt alkukauteen liittyvät haasteet. Meenaatko aktiivisesti käydä kuvaamassa siellä? Saitko virtapuolen kuntoon?

Kiitti! Aina silloin tällöin kun semmoinen fiilis tulee niin toki kuvaamassa käyn. Kovin aktiiviseksi kuvausta tuskin voi kutsua, mutta minkä laiskuus vie sen valovoima paikkaa. Onhan se mukavaa kun voi painaa vaikka 3 - 5 kuvaa yöhön lämpimästä mökistä.

Härkämäen vetovoima on toki suuri kun sinne ei tarvitse roudata akkuja, vesikannua, kahta läppäriä ja muuta tilpehööriä ahkiossa tai veneellä. Eikä myöskään tarvitse mennä lämmittämään mökkiä valmiiksi että tarkenee yön torkkua. Nämä ongelmat on toki välttämättömiä ja melko pieni vaiva siihen nähden että vastaavan kaluston roudaisi kolmijalalla jonnekkin periferiaan ja istuisi pakkasessa kuvaamassa.

Virtapuoli on kunnossa, varastossa röplöttää uusi agregaatti ja kävipä sähkömieskin vetämässä kesällä koppiin pistorasioita kuusi kappaletta sekä maakaapelin agregaatille. Sähkömies oli ihan monttu auki kun aukaisin ovet (ja katon) kuumana kesäpäivänä. On kuulemma oudoin työkohde missä hän on työskennellyt.. no, onpahan kahvitunnille stooria! :rotfl:

Sähköistä puheenollen, ohessa "toimistoni" - observatorion läppärin pöytä. Seinän takana on siis varsinainen kaukoputki. Oikealla on virtakytkimet jalustalle, lämpöpannoille, flättipaneelille, himmeälle ledituikulle jonka valossa näkee komentaa läppäriä sekä myös kameran jäähdytykselle. Kaikki on erillisten kytkinten takana että jos jokin menee pieleen minun ei tarvitse lyödä hätäkatkaisinta alas ja sammuttaa vaikkapa jalustaa hävittäen kohdistuksen vaan jokaisen komponentin voi sammuttaa erikseen. Vasemmalla ylhäällä on harmaassa sääsuojatussa boksissaan reititin, sen kanssa on ollut viime talvesta asti ongelmia. Pitänee koittaa ilman sitä josko saisin etäyhteyden luotettavammaksi.

-V
2
Havainto-olosuhteet / Vs: Sään seurantaa 2017
« Uusin viesti kirjoittanut Pekka Lehtelä tänään kello 00:56:23 »
Edellisenä yönä (16-17pv) tuli sateettoman ja kauniin päivän jälkeen selkeä yö ja melko hyväkin sellainen kun ei ollut kuu häiritsemässä. Lähinnä kokeilin kuinka pienemmän 20cm putkeni muutostyöt olivat onnistuneet ja lopetin katselun aikaisen aamuherätyksen vuoksi jo klo 1 aikaan kelin vielä parantuessa kaiken aikaa. Vähän jäi homma kesken mutta paikataan asia seuraavalla kerralla.

Pekka
3
Jalustat ja seurantalaitteet / Vs: HEQ5 Synscan tilttasi
« Uusin viesti kirjoittanut hoptari tänään kello 00:46:19 »
Testissä mittasin sekä jännitteen että virran. Virtaa laite otti ilman kapulaa 0 ja kapulan kanssa noin 100mA, joten sökö on.
Valtava kiitos linkistäsi. Sen emolevy on täsmälleen sama kuin entinenkin.
4
Digijärkkärit / Vs: Halpa digijärkkäri ja filmikameran objektiivit
« Uusin viesti kirjoittanut wm-x eilen kello 23:22:00 »
Mikä on tosi halpa? alle 300e saat varmasti nikonin d5100 ja 50mm kiinteän linssin.
5
Kosmologia / Vs: Painovoima-aaltojen ja valon nopeus
« Uusin viesti kirjoittanut Eusa eilen kello 23:12:55 »
YLE uutisvahdin mukaan tulivatkin toisin päin. Painovoima-aallot havaittiin 1,7 sekunttia myöhemmin.
Oikeasti tapahtui niin, että gravitaatioaaltojen voimakkaimman hetken jälkeen n. 1,7 sekunnin kuluttua saatiin n. parin sekunnin gammapurkaushavainto.

Erään panelistin selitysyritys taisi olla, että neutronitähtien pyörimisen sekoittuminen sai purkauskartiot huojumaan ja meitä kohti kartio heilahti pienellä viiveellä.

Toinen malli kertoo, että vasta yhteensulautumisen paineen ympäryskaasuun paiskoma aine saa aikaan raskaiden alkuaineiden syntymistä ja gammasäteilyä. Koska aine liikkuu valoa hitaammin, muodostuu ilmiöiden välille viivettä.

Itse pidän jälkimmäistä ideaa todennäköisempänä. On siis vielä selvitettävä syntyykö olellisesti gammasäteily napakartioissa, vyössä vai jonkinlaisen ketjureaktion ja edellisten yhdistelmänä...

Sitten asiaan liittyy vielä kohteen optinen sinervä kirkastuminen ja sen jälkeinen punertuminen ja himmeneminen.
6
Sumut / Vs: NGC7000 - Pohjois-Amerikka sumu
« Uusin viesti kirjoittanut wm-x eilen kello 23:10:14 »
JVO:lta ja Mickutilta hienot kuvat! Upeat yksityiskohdat molemmissa.
7
Havaintosuojat ja tähtitornit / Vs: Savonia rooftop Observatory
« Uusin viesti kirjoittanut wm-x eilen kello 23:06:15 »
Hyvältä se näyttää, sen kun kuvaat... :wink:
Käytin CCD Inspectorissakin kuvaasi, löytyi pieni kallistuma sivuttaissuunnassa, mikä tulee kumminkin kameran kiinnityksestä. Olen lopettanut tuollaisen seuraamisen turhana, kun sille ei voi mitään, jos joutuu irroittamaan kameraa, kääntelemään yms. (liikutaan sallittujen toleranssien sisällä oikeasta!).

Hyvä kun sensuroit kallistuma prosentin  :rotfl:. Olisi saattanut aiheuttaa jotain toimenpiteitä. Kamera on kierre kiinnityksellä, joten ainut mikä antaa periksi on itse kameran objektiivi kierre. Sen kanssa on ollut ongelmia. Kameran kiertohan tapahtuu koko fokuseria kääntämällä espritissä, siihen on erikseen ''ruori''(captains wheel) rakennettu.

Juuri käsittelen ngc7000 dataa eilisetä. Pixinsight versioon 1.85 on tullut muutamia mielenkiintoisia uutuuksia. 25x10min ei vielä mahdottomiin riitä, mutta kyllä datan laatu on noussut paljon kaluston vaihdon myötä.
8
Kosmologia / Vs: Painovoima-aaltojen ja valon nopeus
« Uusin viesti kirjoittanut mistral eilen kello 22:53:15 »
Neutronitähdillä tuskin on kaasukehää joten pyöriessään toistensa ympäri, kaasusiltaa ei ole. Vasta kosketuksessa neutronipuuro alkaa säteilemään törmäysenergiaa. Gravitaatioaaltoja tulee jo ennen törmäystä. En sitten tiedä onko magneettikentillä jotain osuutta säteilyyn, tai vuorovesivoimilla...
9
Sumut / Vs: IC405 - The Flaming Star Nebula
« Uusin viesti kirjoittanut VeijoT eilen kello 22:49:53 »
Nämä ajomiehen sumut alkaa taas nousta kuvauskorkeudelle. Kokeilin kuinka Canon 500mm objektiivi toimii 6 nm H-alpha suotimen kanssa. Tuo tausta hottö olis tarvinnut vielä hiukan lisää valotusta. Ei ollut kovin hyvä seeing, ihmettelin kun ei tähdet oikein näkynyt, mutta aamulla sitten selvisi että oli tullut savuja etelästä ja saharan hiekkaa. Aurinko oli aamulla ihan punainen.

Veijo T

10
Digijärkkärit / Vs: Halpa digijärkkäri ja filmikameran objektiivit
« Uusin viesti kirjoittanut blaatu eilen kello 22:34:41 »
Joo, tarkoitan filmiajan objektiiveja. Aikomuksena  on koota halpa ja vieläkin halvempi järkkäri.  Canonin ja nikonin digirunkoihin saa  halvalla sovitteet ainakin T2, M42, pentax-kierre, pentax K ja olympus OM objektiiveille. Kyllä kait näiden pitäisi kelvata vielä digiaikanakin taivaan lisäksi myös ihan tavalliseen valokuvaamiseen, jos olivat filmikameroissakin kelvoillisia, ei tässä viimeisen päälle hyvää tavoitella.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10