Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Havaintosuojat ja tähtitornit / Vs: Doghouse
« Uusin viesti kirjoittanut JiiHoo eilen kello 22:50:34 »
Tilasin työkaverin suosituksen perusteella RuuviTagin vajan ja kaluston olosuhteiden seuraamista varten. Tuli samaa kyytiä hankittua 3-pack, noille on käyttöä muuallakin:

{alt}

Kantama oli pikaisen kokeilun perusteella hyvä, toimi talon päästä päähän vaikka välissä oli muutama seinä.

=> https://ruuvi.com/
2
Galaksit ja galaksiryhmät / Vs: M31 - Andromedan galaksi
« Uusin viesti kirjoittanut vehnae eilen kello 22:05:47 »
Tähdet ovat tosiaan hieman poikkeus tähän, sillä ne ovat havaitsijan näkökulmasta käytännössä aina pistemäisiä kohteita. Eli vaikka isomman apertuurin myötä suurennus kasvaisi ne pysyvät edelleen pistemäisinä ja siten kirkastuvat kuvassa apertuurin koon kasvaessa. Isommalla kaukoputkella voi siis oikeasti nähdä magnitudiltaan himmeämpiä tähtiä kuin pienemmällä.
3
Sumut / Vs: Sh2-140
« Uusin viesti kirjoittanut J Piira eilen kello 21:14:13 »
Eilen illalla oli yllättäen pilvetön taivas puoleen yöhön asti. Kuu loisti kirkkaana, joten kokeilin Kapeakaistakuvausta H-alfalla. 32 kuvaa 5min/kuva. Tuo Arton aloituskuva tähän ketjuun on kyllä todella hienosti käsitelty.
4
Galaksit ja galaksiryhmät / Vs: M31 - Andromedan galaksi
« Uusin viesti kirjoittanut mistral eilen kello 20:36:52 »
Sellainen käsite kuin pintakirkkaus auttaa hahmottamaan. Jos katsoo talon seinää metrin päästä ja 10m päästä, sen pintakirkkaus on sama. Kun katsoo samaa aluetta joka näkyy metrin päästä paljaalla silmällä 10x50 kiikarilla, se on liki yhtä kirkas (pinnotteet verottaa vähän). Poikkeus on jos katsoo iltahämärässä kun silmän pupilli on max kokoinen, silloin 10x50 kiikarin 5mm pupilli ei riitä ihan silmän 6mm:in ja seinä hiukan himmenee. 7x50 kiikarilla taas on yhtä kirkas kuin silmällä ja vielä osa menee harakoille koska sen pupilli on 7mm. Eli 7mm antaa 1,36x enemmän valoa kuin mahtuu 6mm pupilliin. Tämä on syynä eli hukkavalo joka ei mahdu silmään. Esimerkkinä 10 metrin teleskooppi ja 100x suurennos, niin sen pupilli on jo 100mm. Sen kuvan valosta vain 0,0025x päätyisi silmään jos sen pupilli olisi 5mm, siis 2,5 promillea.

Miksi kuitenkin himmeät kohteet näkyy paremmin johtuu varmaan suuremmasta pinta-alasta.

Tähden pinta-ala ei johdu sen läpimitasta vaan ilmeisesti diffraktiorenkaista(?). Mitä kirkkaampi, sitä ulemmat diffraktiorenkaat tulee näkyviin.
5
Komeetat ja asteroidit / Vs: 2I/2019 Q4 (Borisov)
« Uusin viesti kirjoittanut einari eilen kello 20:05:24 »
Onnistuin kuvaamaan Espanjan putkella vaikka pelko oli että ei onnistu koska pilvenriekaleita ja melkein täysikuu.

Taivaanvahdissa lisäinfoa ja animaatio.

6
Tietotekniikka / Vs: Stellarium
« Uusin viesti kirjoittanut Disco Volante eilen kello 16:55:19 »
Latasin linkistä valmiiksi kompiloidun paketin joka sisältää uusimman Stellarium'in. Toimii aivan mainiosti Eqmod'in kanssa. Vuosien piina StellariumScope'n kanssa on nyt ohi. Virallinen versio tukee ASCOM'ia varmaan pian.
7
Harrastustapahtumat / Syksy Räsänen esitelmöi Kirkkonummella
« Uusin viesti kirjoittanut Seppo Linnaluoto eilen kello 15:26:53 »
Syksy Räsänen esitelmöi kosmologiasta

Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa Syksy Räsänen, jonka aiheena on Kauneus kosmologiassa. Esitelmä pidetään tiistaina 22.10. klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella Asematien varrella. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Maailmankaikkeuden monet ilmiöt ovat kauniita, Linnunradan magneettikentistä galaksiryppäiden taivuttamaan valoon. On kuitenkin myös syvempi kauneuden taso, joka liittyy siihen, millaisia fysiikan lait ovat: muotoihin muotojen takana. Estetiikka onkin keskeinen työkalu fysiikassa. Näitä asioita esitelmöitsijä puheessaan selittelee.

Syksy Räsänen on kosmologi Helsingin yliopistolla. Hän on työskennellyt tutkijana mm. Oxfordin yliopistossa, hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERNissä, Geneven yliopistossa, Koben yliopistossa ja Birzeitin yliopistossa. Hän kirjoittaa Ursan sivuilla blogia "Kosmokseen kirjoitettua" hiukkasfysiikasta ja kosmologiasta.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi
8
Yleinen keskustelu / Vs: SpaceX:n StarLink
« Uusin viesti kirjoittanut JiiHoo eilen kello 13:52:50 »
12000 satelliittia ei näemmä riitä, pitäisi vielä saada 30k siihen päälle:

https://spaceflightnow.com/2019/10/15/documents-suggest-spacex-may-launch-30000-more-starlink-satellites/
9
Galaksit ja galaksiryhmät / Vs: M31 - Andromedan galaksi
« Uusin viesti kirjoittanut Ekso eilen kello 10:09:54 »
Kirkastaako kauputki vai ei. Ymmärrän kyllä, että kun katson esim. maakohteita kaukoputkella, niin ei näkymä todellakaan ole kirkkaampi, vaan ainoastaan suurempan ts. lähempänä. Miten sitten on selitettävissä paljaalle silmälle näkymättömien himmeiden tähtien näkyminen kaukoputkella. Himmeän (tai kirkkaankan) tähden mitattavissa oleva kulmaläpimitta ei varmankaan käytännössä suurene ts. se ei vaikuttaisi suurenevan tai tulevan lähemmäksi. Tässä nyt taitaa mennä jotenkin puurot ja vellit sekaisin. Voisiko joku vääntää rautalangasta selvennyksen.
10
Rakentelunurkka (ATM) / Vs: Stargate 600S REBEL synscan goto
« Uusin viesti kirjoittanut lapimmies eilen kello 10:07:13 »
Uhhautsi,

Saattaa olla kuolleena syntynyt idea, mutta voisiko tuon apupeilin pitimen tehdä kanssa lasista?
Sivuja: [1] 2 3 ... 10