Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Kosmologia / Vs: Epäselvyys suhteellisuusteorian aika ja etäisyys käsityksissä
« Uusin viesti kirjoittanut Eusa tänään kello 12:25:21 »
Se on ristiriita jos raketti kuvaa Big Benin 12.30 ja kadulla olija kuvaa sen 13.30 samalla hetkellä.
Tuollainen "sama hetki" on erikoinen ehdotus. Raketin saama Big Benin 12:30 kertoo raketille myös kadulla vieressä tarkkailevan kellolle 12:30, jos hän on synkronoinut kellonsa Big Benin kanssa.

Suhteellisuus on sitä, että vain samassa liiketilassa keskenään olevat voivat jakaa yhteisiä "samoja hetkiä", jotka ovat siis ko kehyksen pelkästään avaruudellisia erillisyyksiä.

Kun raketilla ja Maalla on keskinäistä nopeutta, niillä ei ole yhteistä "samaa hetkeä" vaan samanaikaisuuden perusteet, pelkkä avaruudellinen erillisyys, ovat molemmille toisiaan tarkastellessa vastakkaisessa järjestyksessä. Sen sijaan kolmas liikekehys, joka kehittyy siten, että sen suhteen Maalla ja raketilla on vauhtia yhtä paljon, kokee Big Benin ja raketin kellon kulkevan tasatahtia.

Taisin viitata pseudotieteen vaaraan - kyse on sen tunnistamisesta, että vajavaisin tiedoin minulla on mahdollisuus erehtyä ontuviin tulkintoihin; tutustun saamaani vastaukseen huolellisesti ja selvitän asiaa opiskelemalla tarkemmin...
2
Kosmologia / Vs: Epäselvyys suhteellisuusteorian aika ja etäisyys käsityksissä
« Uusin viesti kirjoittanut Riqis tänään kello 10:37:28 »
Tästä ketjusta on tullut ilmiantoja. Ylläpito ystävällisesti muistuttaa, että keskustelu foorumilla edellyttää ystävällistä tai neutraalia viestintää.

Käytännössä on tässä aihepiirissä ok epäillä tai väittää, että jokin voi mennä tai menee pseudotieteen puolelle, mutta mikään ylimääräinen vinoilu ei liene tarpeen. 
3
Myydään / M: Hitec Astro Dew controller, Kendrick panta ja Baader Fringe Killer suodin
« Uusin viesti kirjoittanut Tane tänään kello 09:30:16 »
Hitec Astron neljäpaikkainen kastesuojaohjain https://www.astroshop.eu/controls/hitec-astro-4-channel-dew-controller/p,57478  Hinta 50 euroa ja postimaksu 6,90. Turussa.

myyty Kendrick lämmityspanta 114 cm pitkä. Putkille joiden halkaisija maksimissaan noin 350mm. Hinta 30 euroa Postit tälle 6,90.

Baader Fringe Killer suodin 1,25" https://www.astroshop.eu/other/baader-filters-fringe-killer-1-25-/p,10149 Alle vuosi sitten ostettu uutena ja alkuperäislaatikko. Hinta 30 euroa sisältää postikulut kirjeessä. Jos haluaa seurannalla niin 3,90 euroa lisämaksua.

tauno.ihalainen@pp2.inet.fi tai yv.
4
Kosmologia / Vs: Valkoiset aukot
« Uusin viesti kirjoittanut Eusa eilen kello 21:51:03 »
Kyseessä on spekulaatio siitä, että mustiin aukkoihin päätyvä materiaali ohjautuisi ulos tuollaisista valkoisista aukoista. Kuvitelma on samassa kategoriassa kuin monimaailma; epäfysiikkaa.
5
Avaruushuumori / Vs: Avaruusaiheiset sarjakuvat
« Uusin viesti kirjoittanut MarkoM eilen kello 21:08:55 »
Kamala luonto ja majavan murheet:

https://www.ksml.fi/teemat/6241750
6
Kosmologia / Vs: Epäselvyys suhteellisuusteorian aika ja etäisyys käsityksissä
« Uusin viesti kirjoittanut mistral eilen kello 19:23:53 »
Pituus on vain lukuarvo, joka saadaan valovauhdin c perusteella. Koska nopealle myonille valovauhti on 1/5 valovauhdista, joka on Maalle isotropia, ovat Maan mitat Maan liikesuunnassa myonia vastaan litistyneet viidesosaansa. Mitään fysikaalista muutosta ei tapahdu, nopeus on vain huomioitava.

Ok otetaan uusiksi. Jos mitään fysikaalista muutosta ei tapahdu niin kun ajan kuluminen hidastuu 2x niin silloin myoni ylittää valon nopeuden. Siis kun sen sekunti vastaa 2 sekuntia niin se etenee 2 sekunnin matkan. Mikä on lähes 600 000km. Joten jos kontraktio halutaan mitätöidä, pitää se sievistää aritmeettisesti. Jotta se puolestaan onnistuisi, pitäisi myös dilaatio mitätöidä koska se on mitalin toinen puoli. Olepa hyvä ja mitöi dilaatio, ehkä se onnistuu.
7
Kosmologia / Vs: Epäselvyys suhteellisuusteorian aika ja etäisyys käsityksissä
« Uusin viesti kirjoittanut Eusa eilen kello 18:24:30 »
Ahaa, miksei voi sanoa selkokielellä, K:n mielestä K' on litistynyt ja K':n mielestä K on litistynyt?
Koska asialle on tuollainen tehokas matemaattinen termi "isotropia". Olisit voinut googlata.
8
Tähtikuvien käsittely / Astrosurface
« Uusin viesti kirjoittanut Jommeli eilen kello 18:18:41 »
Laitanpa linkin tänne oikeaan osioon aiemmin laittamastani Astrosurface ohjelmasta.
Kysessä siis lähinnä planeetta-, kuu. ja aurinkokuvien käsittelyyn tarkoitettu ohjelma joka korvaa jo "vanhentuneet" AutoStakkertin ja RegiStaxin sekä osin PIPP:inkin.
Kysessä siis ns. All-In-One softa jolla saa tehtyä samat temput kuin em. jo kehityksenä päähän tulleet erillissoftat.
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=20265.0

Näyttää tulleen uusi versiokin syyskuun loppupuolella.
9
Tähtikuvien käsittely / GraXpert AI beta
« Uusin viesti kirjoittanut Jommeli eilen kello 17:48:03 »
Jos ei vielä ole tutustunut GraXpert:iin niin nyt olisi hyvä aika sillä siitä on julkaistu AI-versio (beta)

Kyseessä on siis gradientin poistosta tähtikuvista (vrt PixInsight DBE tai ABE)

Beta versio ja background model löytyy:
https://github.com/Steffenhir/GraXpert/releases/tag/v1.0.6bAI   (GraXpert AI)
https://drive.google.com/drive/folders/1wVLMgrCGJk2J7922qrmKzMk71P1Ygbpy  (Background Model)

Windowsiin asennus on niin yksinkertaista että laittaa .exe filun ja bg_model hakemiston saman hakemiston alle ja käynnistää sovelluksen .exe filulla.
Background model on zip tiedosto eli se pitää purkaa ensin jonka jälkeen syntynyt bg_model -hakemisto voidaan kopioida samaan hakemistoon GraXpert-win64.exe:n kanssa (kts kuvakaappaus)
Linux- ja Mac-asennuksiin en tässä puutu  :cheesy:


Kun GraXpert on käynnistetty ja halutu lineaarinen kuva ladattu niin Kohdasta 4 kun valitsee Interpolation method:ksi AI niin ei tarvitse kuin painaa calculate  background niin homma hoituu (kts kuva)

Erittäin lupaavaa pikatestauksella. Toisaalta aiemmallakin versiolla on tullut helposti niin hyvää jälkeä että en ole enää PI:n DBE:tä käyttänyt lainkaan koska GraXpert;stä saa tallennettua kuvan suoraan XISF-formaattiin ja avattua PI:ssä

Suosittelen tutustumaan jos sitä ei vielä ole tehnyt. Youtuben ihmeellisestä maailmasta löytyy ohjeita tähän betaan sekä stable versioon.

Ps. Ainakin minulla sovelluksen käynnistyksen yhteydessä tuli ilmoitus että ohjelmasta on uudempi versio mutta siitä ei kannata välittää. Se liittyy stable versioon ei tähän AI beta-versioon.

EDIT: Lisäsin vertailukuvan Rosette nebulasta (Optolong L-extreme suotimella otettu) ensin PI:n ABE:lla ja sitten GraXpert AI:lla tehty gradientin poisto.
En tiedä näkyykö liitteen kuvassa hyvin mutta vasemmassa ja oikeassa alalaidassa näkyy selkeä ero kuvien välillä GraXpertin eduksi.
Kaiken kaikkiaan GraXpertilla tehdyssä tausta on paljon tasaisempi kuin ABE:lla tehdyssä

10
Kosmologia / Vs: Epäselvyys suhteellisuusteorian aika ja etäisyys käsityksissä
« Uusin viesti kirjoittanut mistral eilen kello 12:44:29 »
Tarkoittaa sitä lähtökohtaa, että jokainen mittaaja mittaa itsensä ympäri pyörivät sädemitat samoina. Toisen kappaleen, joka liikkuu, pyörivä sädemitan voi mitata vaihtelevan sen mukaan onko sen pyörimisvaihe nopeuden suunnassa.

Kannattaa muistaa jäsentää kaksi selvästi eri asiaa:
- suora havainto, jossa on vain perille pääsyt projektiotieto
- mitattu tieto tai sitä ennustava teoria, jolloin tehdään välillisiä johtopäätöksiä valitun mittausmääritteen yleiseksi noudattamiseksi

Ahaa, miksei voi sanoa selkokielellä, K:n mielestä K' on litistynyt ja K':n mielestä K on litistynyt?
Sivuja: [1] 2 3 ... 10