Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Jalustat ja seurantalaitteet / Vs: Järeät Astro-Physics jalustat (900, 1100, 1200, 1600 jne.)
« Uusin viesti kirjoittanut Timpe tänään kello 17:26:27 »
Kohta tasapainotetaan tuon rinnakkaissatulan päälle kookas 6" linssiputki (16 kg) ja 10"/F4 Newton (12-13kg) QSI 583ws CCD-kameran kanssa, joten kaikki katastrofin ainekset ovat ilmassa huolimatta AP1200 GTO:n 60 kg kantavuudesta. Onko raadilla hyvä ajatuksia siitä kuinka tuollainen härdelli kannattaa tasapainottaa jalustan päälle? Huomioitavat seikat?
Kirjoitin Murtsille näin:
"Kumpikin putki pitää tasapainottaa maassa jonkin pyöreän esineen päällä (pullo/kaulin tms.) ja merkitä Losmandy-kiskoon putken keskipisteen paikka. TMB:n tapauksessa pitää merkitä painopisteen sijainti kuvauskalustuksella ja erikseen visuaalikalustuksella (noissa merkittävä ero). Newtonissa QSI 583 kamera kiinni ja ilman kameraa sama juttu. Sitten tuo lopullinen tupla-satula pitää tasapainottaa tyhjänä ja merkitä sen painopiste sen alla olevaan Losmandy-kiskoon. Sama uusiksi kun satulassa ovat kummatkin putket tasapainotettuna paikalleen, taas merkitään keskipisteen paikka alimpana olevaan Losmandy-kiskoon. Samoin merkitään noihin kahteen satulaan se referenssipiste mihin putkien painopisteen tulisi asettua. Unohdinkohan jotain?
Tuollaisen rinnakkaissatulan tasapainotus on näet todella mutkikas juttu ja kriittinen jalustan seurantatarkkuudelle, joten siihen pitää panostaa aikaa ja vaivaa."

Tämä projekti onnistui hyvin, sillä lopputuloksena saatiin kahden kaukoputken asennus rinnakkaissatulaan niin että putket pysyivät ilman lukitusta siinä asennossa mihin ne asetti käsin. Aika huikea tunne kun tuollainen n. 40 kg kokonaisuus liikkuu sormenpäällä hipaisten ja pysähtyy paikalleen kun liikkeen (työntö/veto) lopettaa  :shocked:

Mutta jotta tuohon päästiin, aikaa kului yhteensä nelisen työtuntia. Tässä tärkeimmät asiat:
+ Putkien tulee kummankin olla tarkasti tasapainossa pituusakselinsa suhteen. Tasapainopaikka mitataan irrallaan ja vahvistetaan käytännössä vasta asennuksen aikana. Samoin kahden putken sivuttainen tasapainotus pitää olla säädettävissä ihan millilleen.
+ Kummankin putken kalustus tulee olla juuri siten kuin se tulee olemaan kuvaustilanteessa. Visuaaliputkessa (TMB) on lämmityspanta, linssin peitetulppa ja etsinputki paikallaan. Tarkennuksen tulee olla tietyssä asennossa ja okulaaripidikkeessä on oltava tietty okulaari. Kuvausputkessa on oltava kamerat (CCD + OAG) paikallaan oikealla fokus-etäisyydellä. Kuvausputken kaapelivedot ovat osa tasapainotusta eli niiden kiinnityspisteiden paikat ovat osa herkkää tasapainoa.
+ Kaikki putkien ulommaiseen reunaan tulevat lisäpainot ovat pahasta. Oheisessa kuvassa näkyvä 9x50 etsin on suunnilleen maksimi mitä tuolle sivulle voidaan lisätä. Viereisen Newtonin kiinnityspantojen väliin lisätty 12x25 mm alumiinikisko (melko painava) piti poistaa ja asentaa sen tilalle huomattavasti kevyempi U-alumiiniprofiili (=entinen suihkuverkon kiinnityskisko ;)
Huomaa kameran kiinnitys jalustan puolelle toisessa kuvassa.

Tasapainoinen kalustus AP 1200 GTO:n päällä:
{alt}

{alt}

Jälkimmäisessä kuvassa näkyy hyvin kuinka AP:n 18 lb (8,16 kg) kolme punttia pitää olla melkein 48 mm vastapainotangon päässä. Taitaa olla seuraavaksi tarvetta valita jonkin näiden vastapainopunttien välillä  :huh:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5685_TS-Optics-5-5-kg-Counterweight-for-Astro-Physics-for-48-mm-counterweight-rods.html
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5686_Baader-Astro-PhysicsCDP-counter-weight--8-5-kg----stainless-steel---48-5-mm.html
https://www.robtics.nl/product_info.php?cPath=27_38&products_id=5199
Ilmoitelkaa jos teillä on käytettyjä puntteja tuolle 48mm akselille, kiitos! Olisin kenties kiinnostunut ostamaan n. 8 kg lisäpainon.  :wink:

(Lisäksi pitää tutkia saisinko työstettyä autotallista löytyvästä pyöreästä 8x350 mm (8kg) kokoisesta teräslevystä sopivan vastapainon tuonne 1-2 punttien väliin.)

Edit: Jokin tuollainen puntti saattaisi olla näppärin ja kustannustehokkain ratkaisu tähän tilanteeseen: :smiley:
https://gorillasports.fi/50mm-olympia-levypainot/10000817-50mm-olympia-levypaino-10kg.html
2
Lainaputken ollessa kyseessä, sille ei kannata tehdä suuren suuria muutoksia moottoritarkentimen lisäämiseksi.
Lähtökohdat ovat seuraavat:
3.5" FeatherTouch fokkarin askelmoottorin sovittaminen 2" FeatherTouch fokkariin, jotta voidaan käyttää edelleen samoja ASCOM-ajureita ja samaa Starizonan 3.5" moottorifokkariohjainta, mikä kuuluu näihin Starlight Intrumentsin tarkentimiin. Helpoin ratkaisu olisi ollut sopivan moottorin ostaminen tuolle 2" tarkentimelle, mutta sen hinta on este. Joten tarvittiin hiukan rakentelua, kun käytössä ei ollut 3D tulostinta.

Lähtökohtakuva:
{alt}

Mitat:
{alt}

Ratkaisu:
{alt}

Käytännössä asennettuna:
{alt}

Melkein kuin tehty tähän käyttöön :smiley:
{alt}

Tuon 2,5mm akselin sovitus 3,7mm rattaan reikään saatiin sovitettua 0,5mm kuparilevyn soirolla, mikä teki kaksi kierrosta akselin ja rattaan välissä.
Osat puristuivat paikalleen omilla ruuveillaan, eikä osien asennusta varten tarvittu mitään muuta modausta, koska Starlight Instruments käyttää samanalaista kaulusrakennetta kummasakin tarkentimessa (2" vs. 3.5").   Helppo sovitus, mikä toivottavasti kestää tulevan kauden kuvailut :smiley:
3
Yleistä kaukoputkista / Kuvausta f/2.8 lainakaukoputkella (10" BorenSimon Power-Newton)
« Uusin viesti kirjoittanut Timpe tänään kello 15:47:27 »
Mietin hiukan kuinka alan käsittelmään tätä aihetta ja päädyin lopulta kirjoittamaan uuden aiheen tänne foorumille  :wink:

Kuvausprojektin kehitysvaiheet lyhyesti tähän alle:
* Kaipailin TMB 152/1200 LZOS Triplet APO:n rinnalle hiukan valovoimaisempaa kuvausputkea (nykyinen TMB-yhdistelmä on siis 6" f/6 linssiputki Riccardi 0.75x lyhentimellä), mikä tekee optisesti vallan huikean terävää kuvalaatua (link). Mutta kun se on f/6, niin se ei ole ihan optimi työkalu himmeiden sumuhöttöjen metsästykseen LRGB loppukuviksi (ks. link).
* Lisäksi tuollainen suuri 6" linssiputki TMB:n klassikkomuodossa/laadussa profiloituu käytössä lähinnä erinomaiseksi visuaaliputkeksi, jonka läpi havaitaan yötaivasta ihan paljain silmin erilaisilla suurennuksilla. Tuli hiukan sellainen fiilis että hukkaan hyvän putken vain kuvaamalla sen läpi :tongue:

Lopputulema lyhyestä mietinnästä oli sitten sellainen, että sovimme yhteystuumin Murtsin kanssa hänen 10" Boren-Simon Power-Newton kuvausputken lainasta tänne Hyvinkäälle, koska kyseinen putki on hiukan tarpeeton miehen tulevan talven elämänkuvioissa. Ja jäihän hänelle käyttöönsä ATM kuvausputki 6" f/2.8 muodossa. Tässä on samalla ajatuksena kuvausdatan jakamista Kiiminki/Hyvinkää -akselilla, koska pitäähän putken lainaamisesta maksaa vuokraakin.  :wink: Kun saan tämän setupin kuvauskuntoon, sitten katsotaan kuinka esim. loppukuvan luminanssin kuvaaminen Hyvinkäällä 10" f/2.8 BSPN-putkella sujuu, kun loppukuvan RGB(Ha) värit otetaan mukaan Kiimingistä 6" f/2.8 putkella kuvattuina. Maksan siis kuvausputkeni vuokraa Artolle Kiiminkiin paikallisesti kuvatuillla raakakuvillani ja nyt miehellä on käytössään etäkuvausputki täältä "etelästä"  :grin: Eräänlainen win-win tilanne kummallekin, koska saan paljon kokemusta f/2.8 valovoimaisella putkella kuvaamisesta.

Käytännön asioita:
Jotta käyttämälleni AP 1200 GTO jalustalle saadaan kiinni kaksi kaukoputkea, niin sinne piti väsätä rinnakkaissatula. Tuosta asiasta tarkemmin tässä jalustaketjussa: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15555.msg168307#msg168307
Kirjoittelen sinne tasapainotuksesta asiaa, kun se on ihan selvästi jalusta-asiaa. Sitten teen lyhyen ketjun ATM-lokeroon 3.5" FeatherTouch fokkarin moottorifokuksen sovittamisesta 2" FeaherTouch fokkariin (ei ollut ihan Plug'n'Play viritys, mutta tulipa tehtyä). Linkki tänne: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18128

Toisaalta päädyin mietinnässäni myös siihen, että tein kokonaan uuden kansion tuolle Boren-Simon Power-Newton asialle omaan kuvagalleriaani:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/BorenSimon_F2_8_scope/
Tämä lainaputki on näet ensikosketukseni ASA 0.73x korjaimeen ja tuollaiseen BSPN-putkeen, joten räväytetään tästä aiheesta vähitellen paisuva f/2.8 ASA kokemusketju foorumikansan iloksi.
Alkuun lienee parasta lisätä kuvat tuosta 6" TMB linssiputki + 10" f/2.8 BSPN rinnakkais-setupista heti pystyksen jälkeen. Eikös tuo olekin melko tasapainoisen näköinen kuvauskokoonpano?

{alt}

{alt}

(Valkosipulisato oli ihan hyvä viereisellä kasvimaalla, joten ne kuivuvat tuossa lattialla hetken aikaa.)

{alt}

{alt}

{alt}


ToDo-listalle tehtävää tässä vaiheessa:
#1 Selvitetään oikea backfokus-etäisyys ASA-korjaimen ja QSI583ws kameran kennon väliin. Perimätiedon mukaan 65-66mm olisi oikea etäisyys, mutta käytäntö kertoo tuon...

{alt}

#2 Tehdään jalustalle ja kuvaussysteemille lukuisat alkutoimet sen jälkeen kun kalustoa on muutettu. Napasuuntaus kuntoon, PEC-korjaus uusiksi jalustaan PEM Prolla, moottorifokkarin uudelleen opettaminen eri ohjelmille jne.

#3 Tutkitaan f/2.8 BSPN- kuvausputken kollimointia tarkemmin. Huhupuheet kertovat, että tuo olisi kranttu kaikille taipumille yms. mekaanisille ongelmille. Tutkittiin jo tätä asiaa Murtsin kanssa, kun mies oli täällä luovuttamassa putkea. Opin CatsEye kollimoinnista sen verran, että pääsen hyvin alkuun sen kanssa, mutta käytännön kokemukset tähtitaivaan alta puuttuvat. Tässä vaiheessa tiedetään, että kuvausputkesta löytyy jo tehdyistä vahvistuksista huolimatta pientä taipumaa, mikä näkyy CatsEye kollimoinnissa ja jonka syy pitää selvittää. Ei ole esteenä kuvaamiselle, mutta on pieni haaste  :rolleyes:

Tästä se lähtee...
4
Havainto-olosuhteet / Vs: Sään seurantaa 2019.
« Uusin viesti kirjoittanut Pekka Lehtelä tänään kello 15:44:24 »
Akaa 17-18/8. Puolipilvistä (3/8-5/8) noin klo 2.20 saakka ja sen jälkeen täysin pilvistä. Yön alin +15 astetta, kaakkoistuulta 2-4m/s ja kosteutta 80%. Hyvä ilma yöllä kaikkeen muuhun paitsi kaukoputkella katsomiseen.
5
Aloittelijat / Vs: BRESSER MESSIER MC-152/1900 ja FF A7r2 Sony
« Uusin viesti kirjoittanut RL tänään kello 12:58:01 »
Onko kameran asetuksista valittuna varmasti täysi resoluutio, ettei ole mitään kroppi tilaa käytössä. Vai onkohan halvassa bresserissä pidempi polttoväli, mitä väittää. Okulaarin läpi tuskin kuvaat?
6
Katadioptriset kaukoputket / Vs: Starizona Night Owl F4 reducer EdgeHD:lle
« Uusin viesti kirjoittanut JiiHoo tänään kello 12:23:16 »
Tuosta postista löytyy esimerkkiä siitä mihin tällä reducerilla päästään:

https://www.cloudynights.com/topic/672042-starizona-“night-owl”-for-edgehd-sct’s-prototype-initial-test/?p=9578414

Ei näytä yhtään hullummalta lopputulokselta.

Katselin vaihtoehtoja EFW:lle jotka saisi ASI1600:sen kanssa kiinni Night Owlin perään. ZWO:n oma EFW taitaa olla ainoa, koska ASI1600:sen saa ruuvattua siihen kiinni ilman mitään adaptereita (ASI1600 T2 uros -> ZWO EFW T2 naaras). Se kombinaatio veisi backfocuksesta noin 26mm, jäisi vielä 8mm T2 adapterille EFW:n ja redun väliin.
7
Jalustat ja seurantalaitteet / Vs: HEQ5- ja EQ5-jalustan erot
« Uusin viesti kirjoittanut Tane tänään kello 04:18:31 »
Minulla on taas niin päin että SW eq-5 jalustassa on ollut omistamistani kiinalaisista selvästi paras yksilö seurannaltaan ilman autoguidausta . Selvästi parempi kuin eq-6 ja hieman parempi kuin Heq-5 keskimäärin ovat. Mutta vain yksi, ihmettelin ja en kyllä ollut millään uskoa näkemääni...jotain kolmekymmentä eq-5 jalustaa läpi kahlanneena tulee yksi tuosta heikoimmasta kategoriasta joka hakkaa kaikki. Näköjään eq-5 voitaisiin tehdä huomattavasti paremmaksi kuin nyt keskimäärin. Sen tuo sekundan joukkoon eksynyt priimus todisti ja kavalsi valmistajansa. Laitan tähän "normi" eq-5 jalustalla kuvatun seurannan ilman autoguidausta jonka viimeyönä tein Orion Skyviev pro jalustalla, 15 minuuttia. Polttoväli 1200mm, linssiputki ja kaluston paino 10 kiloa. Jalusta on uusi, minun korkkaama. Verrokkina "priimus" eq-5:llä M57 kuvattu 27 minuuttia ilman autoguidausta(kuormaakin oli silloin 10,5 kiloinen ja toista metriä pitkä bresser 1200mm polttovälillä.

 Noin yleisesti ottaen jos jalustalle suunniteltu kalusto ei ole "valtava" ja harrastaja liikkuvaa sorttia niin suosittelen Heq-5 jalustaa. Sillä saa varmimman seurannan noihin tässäkin ketjussa esitettyihin pikku ja isoveljiinsä nähden. Ja on helppo siirrellä, koota ja purkaa. Jos taas jalusta tulee kiinteästi paikalleen niin eq-6 antaa mahdollisuuden jo reilun kokoiseen apertuuriinkin.
8
Havainto-olosuhteet / Vs: Sään seurantaa 2019.
« Uusin viesti kirjoittanut jperala eilen kello 22:39:39 »
Päivä oli selkeä ja lämmin, pimeys toi mukanaan valtavat pilvimassat.
9
Okulaarit, suotimet ja tarkennuslaitteet / Vs: Aloittelijalle apua okulaarien hankintaan
« Uusin viesti kirjoittanut Aksu eilen kello 20:18:35 »
Yhden 25mm plösslin nyt kuitenkin ostin kun halvalla(10e) sain. Kun vähän jäi nyt ristiriitainen olo kun lueskelin teidän vastauksianne noista peruskakkuloista, niin otin nyt tuon että pääsen sitten omin silmin vertaamaan sitä laadukkaampiin kun sellaisen saan hommattua. Sittempähän tiedän mihin noista on.

No varmasti tuolla hinnalla saat rahalle vastinetta ja enemmänkin! :grin: Ja alkuunhan tuollaisella pääsee, totta kai, ja kuva-alan keskellä kuvan laatu todennäköisesti varsin lähellä 50x kalliimpaa. Lisäksi silmäetäisyys tuolla polttovälillä on oikein miellyttävä, parinkymmenen mm:n luokkaa.

Isommalla rahalla ostaa tyypillisesti kuva-alan laajuutta ja piirron laatua reunoilla.
10
Katoitko ton mun ketjun, missä Aki ja muut antoi hyviä kommentteja ja vinkkejä?

https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18081.0
Sivuja: [1] 2 3 ... 10