Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Hommat on edenneet. Ostin oman läppärin koneen ohjaamiseen (200e). Kollimaattorin tilaus kanssa sisällä. Asensin ASCOM, EQMOD, Lodestarin ajurit ja QSI 583 CCD:n ajurit. Rakensin pakettia aluksi. Jalusta on kiinni yhdessa USBissa joka on "nopea sarjaportti" - molemmat päät USBeja. Tähän ei voi laittaa muuta eikä toimi USB hubin kautta. Toisessa USB portissa kiinni lodestar ja QSI. Sähköistä focusta ei vielä ole. Piti ostaa uusi delco USB 2.0 hubi.  Koetin Carte du Cieliä ylimmäksi ohjelmaksi, mutta siinä oli interface mahdollisuudet aika rajalliset. No sitten latasin Sequence Generatorin. Vähän on ruuhkanen kenttä screenillä, mutta jonkinverran räpläämisen ja usemman koneen buuttaamisen jälkeen sain kaikki osat toimimaan - melko hyvä. Kaikki osat toimivat lodestarista tuli toistaiseksi vain pimeää kuvaa ja CCDsta sain biaksia, ja darkeja, jalustaa sain ohjailtua. Nyt odottelen seuraavaa hyvää yötä. :-)
2
Ostetaan / Vs: O: 8" Peilikaukoputki
« Uusin viesti kirjoittanut Munkki eilen kello 22:47:59 »
3
Jalustat ja seurantalaitteet / Vs: heq 5 jalustan virta lähde.
« Uusin viesti kirjoittanut Octopus eilen kello 22:11:39 »
OK. Kiitos.
4
Radioastronomia / FAST -radioteleskooppi, Kiina
« Uusin viesti kirjoittanut Timo Kuhmonen eilen kello 21:23:08 »
tiedoksi. Tämän uutisen mukaan olisi radioteleskooppi toiminnassa... Wikipedian mukaan on "ensivalo" saatu jo aiemmin eli syyskuussa 2016.
https://www.universetoday.com/144669/chinas-500-meter-fast-radio-telescope-is-now-operational/#more-144669

lainaus ko sivuilta:
"The FAST Radio Telescope saw fist light in 2016 but has been undergoing testing and commissioning since then"
5
Jalustat ja seurantalaitteet / Vs: heq 5 jalustan virta lähde.
« Uusin viesti kirjoittanut Disco Volante eilen kello 21:06:16 »
Ei ole tarvetta DC-DC -muuntajaan. Sekä verkkomuuntaja että auton akku on jo valmiiksi noin 12V. Näitä tämän tyyppin muuntajia käytetään esimerkiksi 48V sähkötrukissa jos haluaa siihen autoradion. Syntan sähköpuoli toimii ylensä haarukassa 11-15V ja noin 1,5-3A riippuen mallista. Hyvä akku on juuri ladattuna 13,8V ja on käytännössä tyhjä kun on 12V, joten kaikki on jo sellaisenaan OK. Lyijyakku antaa aina ne ampperit mitä laite pyytää, se ei pakkosyötä ikinä. Oikea sulake kaapeliin on tärkein ja se on sitten siinä. DC-DC -muuntaja välissä kehittäisi lämpöä/söisi virtaa turhaan tässä tilanteessa eikä paljon muuta.

En ota vastuuta tästä koska ei ole speksejä kaikesta, mutta näin se toimii. Ohjekirjasta saat tiedot.
6
Aurinko / Vs: aurinkoputken hankinta, pohdintaa
« Uusin viesti kirjoittanut Timpe eilen kello 20:01:37 »
CN:n foorumilta bongattua:
https://www.cloudynights.com/topic/658913-at-what-focal-ratios-do-you-use-your-quark-for-visual/

Tuolla Daystar Quarkin sovittelua eri putkiin ja eri valovoimalle. Tulee selväksi, mihin kannattaa pyrkiä ja mitä tuolta Quarkin kautta tulee näkymään.  :wink:
"Whatever you configure it as, the faster your focal-ratio, the brighter the view but the looser the bandpass will be, so less contrast (more leaking photosphere). Prominences will be brighter in general. But surface contrast suffers. At longer focal-ratios, you'll find the brightness goes down some, but the contrast increases significantly.
I highly recommend using F8~F10 scopes in general for this if you want to see surface detail. A 400mm focal length will give you a full disc FOV... "


Aika selkeästi tuolta nousee esille näkemys että optiikan F/21:stä ylöspäin aina F/30 tienoille ja aina F/40 saakka pintanäkymät saavat lisää kontrastia. Muutoinkin näkymät vaihtuvat tuon putken valovoimaisuuden suhteen, joten  tässä mielessä tuo Quark Combo on hyvä valinta. FLO ei ole vielä saanut riittävästi rakoa pilvisyyteen, jotta olisi voinut täysin testata tänne lähtevää Quarkia laadullisesti. Sain näet vastauksen kyselyyni:
"Our technician has not had an opportunity to thoroughly test the Quark unit yet. Hopefully within the next few days."

Baader toimitti tänne sen 160mm D-ERF:n, joten pääsen vähitellen miettimään sen kiinnitystä ja apertuurimaskin tekoa TMB 152:n eteen. Baaderin PDF-julkaisu kertoo sangen mielenkiintoisia kommentteja tuollaisen suotimen suunnittelusta ja valmistamisesta:
"It is hellishly difficult to design such a performance coating, as well as the counterside anti-reflection multicoating, in such a way that no coating-induced stress builds up inside the glass substrate. If these coatings systems on either side of the plate are not done exactly right, to cancel out the stresses induced by the coating layers, the plane-parallel surfaces may easily be distorted, meaning the 1/10 wave flat plate deforms into an irregular curved substrate that acts as a (bad) lens."
(selittänee tuollaisen D-ERF:n hinnoittelua)

PS. CN:n keskustelussa oli joku muukin kyllästynyt jatkuvaan pilvisyyteen ja teki siirtymistä päivätähtemme pariin, samoin kuin allekirjoittanut:
"I got solar stuff because I was tired of having night viewing clouded out and the result was that now we're clouded out 24/7."
7
Yritän ehtiä sitten perjantaina  klo 18 mennessä täältä Kuhmosta.

9
Hei kaikki,

Tapahtuma lähestyy ja mukavasti on jo tapahtumaan ilmoittautuneita. Jos joku ei ole vielä ilmoittautunut niin ilmoittautukaa mielellään asap.

Kiitos esitelmätoiveista. Niihin koitamme löytää vielä esiintyjiä.

Löytyisikö muuten tämän listan lukijoista modatuilla järkkäleillä kuvaamisesta kertomaan? Tai tiedät jonkun sopivan?

Perjantaiksi on tulossa tämän hetken tietojen mukaan 12 osallistujaa. Kysymys perjantaina tuleville: Miten myöhään olette saapumassa? Eli mihin asti perjantaina iltapala ja sauna olisi toiveissa?

Koitamme saada päivitetyn ohjeman tänne vielä tällä viikolla.

terveisin

Jari Pekka


10
Galaksit ja galaksiryhmät / Vs: M 100
« Uusin viesti kirjoittanut einari eilen kello 09:53:52 »
M100:ssa poksahtanut nyt jo seitsemäs havaittu supernova.

Lisäinfot Taivaanvahdissa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10