Tuoreimmat viestit

#1
Rakentelunurkka (ATM) / Vs: Stargate 600S REBEL synsca...
Viimeisin viesti käyttäjältä Ari Haavisto - eilen kello 19:54:22
Jalostin hiukan ajatuksiani ja päädyin seuraavaan yhteenvetoon tähänastisesta:

Vertailutestit ja kolmen vuoden kuvauskokeilut osoittavat, että 600 putki ei ole toistaiseksi oikein kyennyt ylittämään 400:n kuvanlaatua, vaan jää lähes poikkeuksetta sen alle. Jokin rajoittaa 600:n kuvanlaatua.

Vertailutesti sekä keinotähtitesti näyttivät, että 600 kärsii enemmän turbulenssista kuin 400:nen. Tämä ei sinänsä ole mikään yllätys. Toisaalta 600:nen on kyennyt hyvinkin haastavissa oloissa tuottamaan lähes poikkeuksetta lähes vastaavaa kuvanlaatua kuin 400:nen ja kuvanlaatu tuntuu kärsivän enemmänkin huonosta kontrastista ja melko jyrkästä leikkurista pienimpien detaljien kohdalla. Tämä viittaisi mielestäni, että tuolla on joku muu melko systemaattisen vakiosuuruinen huonontaja vaihtelevan seeingin sijaan tai lisäksi.

Pinotussa keinotähtitestikuvassa samoin kuin kolme vuotta sitten pinotussa aidossa tähtitestikuvassa matalalla olevaan tähteen on huomattavaa yhtäläisyyttä siinä, että kuvion muoto on epäsäännöllinen, selvää astigmatismia on havaittavissa ja lisäksi jonkinlaista ylikorjauksen merkkiä kirkkaan renkulan muodossa joka vaihtaa ulkokehältä sisäkehälle. Nidon nämä nyt mielessäni yhteen mahdolliseksi ongelmaksi, joka kuvalaadun rajoitteen aiheuttaisi ja jolla on mahdollisesti yksi yhteinen alkutekijä.

Tähtitesti matalalla olevaan tähteen 2021, valitettavasti uutta tilaisuutta ei silloin tullut:


Keinotähtitesti sulki mielestäni kesken olevan jäähtymisen pois aiheuttajana. Ja kun pääpeilin tekijä on kuitenkin erittäin hyvämaineinen valmistaja ja onhan minulla peilistä mittausraporttikin, oletan rohkeasti, että pääpeili on kunnossa. Liitän mittausraportit tuohon alemmas, kun en muista olenko ennen niitä esille laittanutkaan.

Tästä jää silloin mielessäni kaksi päätutkintalinjaa, joita on nyt aika helppo penkoa eteenpäin:

1. Sekä aito, että keinotähtitesti on tehty putki matalalla tai jopa vaakassa. Tällöin peili makaa enimmäkseen reunatuennan varassa. Reunatuennalla saa helposti aikaan juuri tuollaisen epäsäännöllisen tähtitestikuvion muodon sekä sitä kautta astigmatismin. Tuo ylikorjauskuvio saattaisi olla samaa settiä? Ylemmäs suunnatessa vaikutus pienenisi ja korkealla olevan Kuun ja Jupiterin kohdalla vaikutus olisi jo huomattavasti pienempi. Tämä on helppo tutkia tekemällä tähtitestejä eri korkeuksilla ja zeniitissä peili on jo kokonaan pois reunatuennalta ja takatuennan varassa, jolloin kuvion pitäisi parantua/muuttua toisenlaiseksi. Jos kuvio pysyy edelleen tuollaisena, mutta ei pyörähdä mukana pääpeiliä pyöräytettäessä, syy on jossain muualla. Näinhän toimin sen aiemman Englantilaisen peilin kanssa, silloin vika olikin peilissä.

2. Toisaalta en kyllä keksi, mikä reunatuennassa olisi vikana ja se on suunnitteluohjeen mukainen. Lisäksi Jupiter ja Kuu ovat monesti olleet niin korkealla, että reunatuennan vaikutuksen olisi luullut jo hävinneen. Silloin toiseksi vaihtoehdoksi mielessäni hyppää jonkun jo aiemmin tarjoaman apupeilin tai sen kiinnityksen. Se olisi oiva astigmatismin lähde kohteen korkeudesta riippumatta, epämuotoakin voisi tuottaa. Ylikorjaus kenties harvinaisempaa? Ja peilintekijä alunperin unohti tehdä apupeilin ja teki sen sitten kiireesti, olisiko siinäkin jotain voinut käydä. Tämä on helppo tutkia ykköskohdan jatkeena: jos astigmatismi ei häviä korkeammalla eikä pyöri pääpeilin mukana, vaihdetaan putkeen 400:n apupeili ja katsotaan mitä tapahtuu.

Tällä jatketaan jahka kelit sallii ja kunnes asia on ratkaistu. Bonuksena samalla tulee testattua tuo 400:nenkin. Ties vaikka sielläkin olisi parantamisen varaa  :smiley:

Peilin mittausraportit
Sivu 1
Sivu 2
Sivu 3
Sivu 4
#2
Myydään / Pegasus Astro Advanced Powerbo...
Viimeisin viesti käyttäjältä Jussi Koponen - eilen kello 13:52:28
PegasusAstro Powerbox + lämpöanturi, kaksi 80cm lämmityspantaa ja virtakaapeleita mukaan.

285€ + postit
#3
Harrastustapahtumat / Vs: Ursan kerho- ja yhdistysse...
Viimeisin viesti käyttäjältä VeikkoM - eilen kello 00:49:01
Ursan kerho- ja yhdistysseminaari 25.–27.10. hybridinä

Ursan kerho- ja yhdistysseminaari pidetään viikonloppuna 25.–27.10.2025 hybriditapahtumana. Tehdyn ennakkokyselyn perusteella olemme päätyneet seuraavaan järjestelyyn ja ohjelmaan.  Tähtikalliolle ei löytynyt tarpeeksi lähtijöitä.

Perjantaina 25.10.
Klo 18–20: Yhdistyskuulumisia, seminaarin ohjelman alustusta (etänä verkossa)

Lauantaina 26.10.
Klo 11–18: Työskentelyä teemojen parissa (lähitapahtumana Järvenpäässä + etänä verkossa)

Sunnuntaina 27.10.
Klo 10–12: Seminaarin yhteenvetoa, tulevaa toimintaa (etänä verkossa)

Vaikka tapahtuma on hybridinä, toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki, jotka vain pääsevät lähiosuuteen Järvenpäähän!  Olisi mukava tavata aktiiveja kasvokkain.


Teemat ja ohjelma

Seminaarin teemoina ovat Cygnuksella valitut:

- toiminnan koordinointi yhdistyksissä
- osaamisen jakaminen
- yhdistysten välinen yhteistyö (esitelmät, kokoontumiset, retket ym.)

Alustava ohjelma on verkkosivuilla: https://www.ursa.fi/kerhoseminaari2024. Ohjelma tarkentuu lähiviikkoina.


Paikat:

Lähikokoontuminen (lauantai):
Järvenpää, Keski-Uudenmaan Altairin kerhohuone
Valtuustonkatu 8 (https://www.ursa.fi/yhd/altair/kerho/kerhotila.html)
paikka on lähellä rautatieasemaa

Etänä:
https://zoom.us/join, Meeting ID: 823 7495 1969, Passcode: 362231 (vuorovaikutteinen)
https://www.youtube.com/@ursanharrastustoiminta (pelkkää kuuntelua varten)


Ilmoittautuminen:

GoogleForms-lomakkeella: https://forms.gle/f7n86ipx6NjJzpWh7

Ilmoittaudu myös, jos et pääse, mutta haluat saada linkit tuoreeltaan seminaarin muistiinpanoihin ja videotallenteeseen.


terveisin,
Ursan kerho- ja yhdistystoimintaryhmä
Matti Salo, Mika Aarnio, Harri Haukka, Jani Helander, Veikko Mäkelä

#4
Rakentelunurkka (ATM) / Vs: Stargate 600S REBEL synsca...
Viimeisin viesti käyttäjältä mistral - eilen kello 00:04:17
Jos pienellä kaukoputkella tekee saman testin niin kuvio on varmaan paljon parempi koska sen vaikka 1m polttoväli ei kertaa kiehuntaa niin paljon. Tuulinen sää varmaan alentaa kiehuntaa kun ilma on tasalämpöistä.
Niin vielä sekin ero taitaa tulla pienen ja ison putken välillä että pienen renkaat on isommat. Ja siksi sekin tekee diffraktiokuvion "paremmaksi" pikkuputkessa.
#5
Rakentelunurkka (ATM) / Vs: Stargate 600S REBEL synsca...
Viimeisin viesti käyttäjältä Ari Haavisto - 07.10.2024, 21:10:18
Muut ne kuvaa Jupiteria, mutta kun täällä oli pilvistä, niin päätin kokeilla keinotähden kanssa. Rakensin sille jalan ja varjostinputken, josta tähti ei näy kuin suoraan eteenpäin, jotta kukaan koiranulkoiluttaja ei kiinnostu ja poimi sitä kesken mukaansa. Maalasin vielä musta/vihreä camoväreihin ja kiikutin 700 metrin päähän ojan penkalle.

Ulkolämpötila pysyi aika tasan koko ajan 11 asteessa ja 600- putki oli tasoittunut puhaltimet päällä yli kuusi tuntia. 400-putkessa ei ole puhaltimia. Keinotähti oli niin kaukana, että en edes nähnyt sitä paljain silmin, mutta putkeen se löytyi. Ensin visuaalinen tarkastelu 6mm ortholla ja heti ensimmäinen havainto oli, että kollimointi oli liikahtanut kun putki oli viety ihan vaakaan. Käytännössä peili oli nyt irti takatuennalta ja pelkän reunatuennan (kaapelikeinu) varassa. Tein nopean kollimoinnin ja jatkoin tarkastelua. Seuraava havainto oli, että tuolla matkalla lähellä maanpintaa, vaikka maasto tuossa välissä onkin kymmenisen metriä kuopalla, turbulenssi on aivan tolkutonta. Interferenssikuvio on suurimman osan ajasta aivan kiehuvaa puuroa ja fokuksessa keinotähti tanssiva karvapallo. Ihan kuin aitoa tähtitestiä tekisi... Ja mitään soljuvaa, valuvaa peilin lämpöä/putkivirtausta tuo ei ollut vaan ihan aidolta ilmakehän turbulenssilta vaikutti. Laitoin vielä kokeeksi puhaltimet päälle, joihin kuuluu myös etupinnan tuuletus, mutta ei tuonut mitään muutosta. Fokuksen sisäpuolella kuviossa oli ajoittain jotain järkeä, mutta fokuksen ulkopuolella kuvio oli aivan kiehuvaa matopuuroa... Vaikea oli saada mitään tolkkua, missään mielessä keli ei ollut sopiva tähtitestiin, mutta muutama vaikutelma syntyi, oli sitten oikea tai kuvittelua:

Paljaalla silmällä fokusoidessa edestakaisin en havainnut astigmatismia ainakaan siinä määrin, että se olisi pompannut esiin. Interferenssirenkaat olivat aivan kiehuvana silppuna, niin niistäkään ei voinut sanoa mitään, mutta tuli vaikutelma kuin fokuksen sisäpuolella olisi sisin rengas kirkkaampi ja fokuksen ulkopuolella taas kuvion ulkoreuna olisi kirkkaampi. Muuten silmälle kuviot olivat ehkä samankokoiset eri puolella fokusta. Ja kuva oli huomattavasti rauhallisempi fokuksen sisäpuolella.

Otin okulaariprojektiolla myös kuvaa ASI183MM kameralla ir/UV blokin läpi. Videot ovat aivan hirveää kiehuntaa ja pinotut kuvat vääntyvät milloin mihinkäkin suuntaan riippuen mitä AS tykkää tehdä. Pinotuissa kuvissa kuitenkin näkyy tuo sama kirkastuminen sisä/ulkoreunassa kuin visuaalisesti. Lisäksi pinotussa kuvassa apupeilin varjo tekee outoa siirtymää ja aika lailla astigmaattisuuttakin tuon mukaan olisi, mitä taas visuaalisesti en nähnyt lainkaan. Ja ihan hassun muotoiseksi tuo sen pinoaa, pitänee kokeilla eri ohjelmalla vielä.



Kun en oikein tiedä mihin tuossa pinossa luotta ja mihin ei, niin kahlasin vielä videot läpi ruutu ruudulta ja etsin parhaat ruudut esille ja ne kertovat ehkä vielä yhden tarinan. Yksittäisruuduissakin näkyy ulkofokuksen kuvissa apupeilin varjon pyrkimystä tuonne yläoikealle. Se on myös ylös/alas-suunta maanpinnan suhteen, eli sekä mahdollinen painovoiman aiheuttama astigmatismi, että maanpinnan yllä oleva turbulenssi pyrkinevät sinnepäin venyttämään.

Ylin rivi on fokuksen sisäpuolella ja alemmat rivit ulkopuolella.


Sitten vielä kirsikkana pohjalla vaihdoin okulaarin 400:n fokuseriin ja vertasin visuaalista näkymää. Ja kas, 400:n kuvio oli huomattavasti rauhallisempi. Sielläkin fokuksen ulkopuolella oli huomattavasti enemmän turbulenssia, mutta fokuksen sisäpuolella hetkittäin jopa näkyi interferenssikuvio ja jopa kokonaisena. Ja kaunishan se oli. Fokuksen ulkopuolesta ei silläkään putkella saanut juuri tolkkua, mutta rauhallisempi se oli. Sama ero kuin noissa aiemmissa Jupiterkuvissa ja videoissa näkyi käytännössä myös tähtitestissä. Eikä siis kuvion muodossa, vaan kuviota myllertävässä turbulenssissa. Aika uskomatonta. En osannut odottaa moista massiivista myllerrystä keinotähdenkin kanssa, saatika turbulenssin eroa eri putkien välillä. Pitänee siis odottaa parempaa keliä ja jatkaa oikean tähden parissa testailua.
#6
Myydään / Vs: Tähtikuvaus varusteita
Viimeisin viesti käyttäjältä JParviainen - 07.10.2024, 20:48:57
Lisätty 36mm kapeakaista suotimet ja flättipaneeli
#7
Myydään / Vs: Asi 120mm mini ja guidesco...
Viimeisin viesti käyttäjältä Jurassic - 07.10.2024, 17:11:58
Just niin...
#8
Kotimaasta ostaminen / Vs: AstroArt Store
Viimeisin viesti käyttäjältä semmosta - 07.10.2024, 16:21:45
Tilasin 4.9.2024 Skywatcher Heritage 150p dobsonian putken ja Svbonyn 2x Barlowin, yhteensä 367€ toimituskulujen kanssa. Toimitusajaksi lupailtiin AstroArt-Storen verkkosivulla 3-18 päivää, mutta tilausta ei ole edes käsitelty tähän mennessä saatikka sitten postitettu. Olen lähettänyt myyjälle sähköpostia kolmeen otteeseen, joihin ei ole kertaakaan vastattu. Tänään olen yrittänyt myös soittaa myyjälle ilman tulosta.

Päätin nyt laittaa Paypalin kautta valituksen ja peruutuspyynnön tilauksesta sähköpostiin. Katsotaan tuleeko rahat takaisin kahden viikon kuluessa.

Näin aloittelijana tuntuu todella törkeältä tulla huijatuksi.
#9
Myydään / M:TS-Optics RC6 peilikaukoputk...
Viimeisin viesti käyttäjältä nipodeus - 07.10.2024, 12:48:22
M: TS-Optics RC6 putken

Lisävarusteet:
-  tulpat molempiin päihin

-  50mm ja 80mm tarkennusjatkeet, sekä 1.25" kulmaprisma

-  2 kpl 1,25 tuuman okulaareja 25mm ja 10mm.

-  Bahtinov-mask

-  Huurresuoja

290€, vain nouto.

Tori-ilmoituksessa kuvia: https://www.tori.fi/14661507
#10
Jupiter / Vs: Jupiter 2024
Viimeisin viesti käyttäjältä Tane - 07.10.2024, 11:29:31
Ei taida enää paljon nousta. Minulla riittää parvekkeen yläreuna juuri.