Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10
22
Rakentelunurkka (ATM) / Vs: Newton -kaukoputken tuunailua
« Uusin viesti kirjoittanut JVO 18-05-2022, 16:25:37 »
Alumiiniset jäykisteet teräspeltiputkessa eivät ehkä toimi toivotulla tavalla, johtuen alumiinin ja teräksen suuresta lämpölaajenemiskerroin erosta.
tästä saa äärimmäisen tarkan lämpömittarin :grin:
23
Rakentelunurkka (ATM) / Vs: Newton -kaukoputken tuunailua
« Uusin viesti kirjoittanut Osku 18-05-2022, 15:13:15 »
Alumiiniset jäykisteet teräspeltiputkessa eivät ehkä toimi toivotulla tavalla, johtuen alumiinin ja teräksen suuresta lämpölaajenemiskerroin erosta.
24
Rakentelunurkka (ATM) / Vs: Newton -kaukoputken tuunailua
« Uusin viesti kirjoittanut Pappis 18-05-2022, 11:43:34 »
Mä flokkaisin kaiken putken sisällä. Nuo pitkittäisjäykisteet on sellaisia, että sieltä tulee melkoisella varmuudella heijastuksia kennollekin asti.
25
Kosmologia / Vs: Musta aukko ja sen muoto, tapahtumahorisontti
« Uusin viesti kirjoittanut mistral 18-05-2022, 01:01:55 »
Kuva ei ole valokuva vaan interferometriksi kytkettyjen antennien datasta laskettu kuva. Eli ei ole tehty samalla lailla pinoamalla kuin tähtivalokuvat. Käytetty aallonpituus ei ole näkyvää valoa vaan millimetrialueen radioaaltoja.
n.3,5mm =>86GHz

Kaizu

Eikös se ole digitaalinen kuva jossa informaatio on pakattu tiedostoiksi, jokaisen ajanhetken tiedosto on erilainen koska muutoksia tapahtuu kuin elokuvassa. Siitä sitten on tehty kompromissikuva. Mutta kuinka kuva rakennetaan, on arvoitus. Itse tarjosin M87:n julkaisun aikaan trigonometristä laskentaa siihen, eli trig kolmiot menisi eri antennien kesken ja niillä saataisiin se resoluutio. Tiedä sitten onko noin mutta jotenkin ne saavuttaa huikean resoluution, sehän vastaa samaa kuin munkkirinkilä kuussa.
26
Rakentelunurkka (ATM) / Newton -kaukoputken tuunailua
« Uusin viesti kirjoittanut W1lleM 18-05-2022, 00:00:32 »
Sain käsiini joku aika sitten kovin edullisesti SkyWatcher 250PDS -newton kaukoputken. Mitään varsinaista tarvetta kyseiselle vehkeelle ei ollut mutta hetken aikaa pohdittuani mietin että tästähän voisi saada hyvän kuvausputken jos sitä vain modifioisi hieman. Teräspellistä tehty runko ja alkuperäinen tarkennin vaikuttivat vähän huterilta. Samoin pääpeilin kiinnitys. Näin ollen putki päätyikin ensimmäisenä purettavaksi ihan alkutekijöihinsä jotta voisin aloittaa tutkimaan mistä mahdollisia taipumia tulee.
Ihan ensimmäiseksi vaihdoin pääpeilin jouset huomattavasti jäykempiin. Alkuperäiset olivat jotain ~1mm vahvuisia. Ne sai ihan peukalon ja etusormen välissä painamalla littaan joten ei ihmekkään jos kollimointilaseri näytti jänniä asioita. Paikallisesta rautakaupasta ostin muutaman 100mm pitkän ja 4mm vahvuisen teräsjousen joista sitten leikkasin sopivan mittaisia kolme kappaletta. Pääpeiliä tarkemmin tarkastellessa huomasin että se pääsee liikkumaan kehikossa aavistuksen sivuttaissuunnassa. Tätä kompensoidakseni työnsin peilin ja kehikon väliin hieman ohuita muovisuikaleita jotta peili istuisi kehikossaan ilman heiluntaa.

Sitten rungon kimppuun, asensin sisäpintaan 15x15mm alumiinista tehtyä kulmaprofiilia. Ne ovat suhteessa toisiinsa 90 asteen kulmassa jotta jäykistys toimisi joka suuntaan. Saatan vielä asentaa muutaman lisääkin mutta koska tarkennin on kovin huono vielä on vaikea yksilöidä mistä taipumia tulee joten vielä näiden lisäksi lisätyt vahvikkeet voivat olla hieman turhiakin (?). Ei niistä ainakaan haittaa ole mutta en halua putkeen tuoda turhaa painoa.
Fokuserista kyselin hieman mielipiteitä Hauhon miitissä, lopulta päädyin Baader Diamond Steelrack:iin joka vaikutti hyvältä ratkaisulta tarkasteltuna hinta/kuvanlaatu suhteella. Tein sille 3x40mm alumiinista tarkentimen kohdalle vahvikkeita joihin tarkennin on tarkoitus kiinnittää, jahka kusti sen joskus polkee laatikkoon.

Kaikenlaiset ehdotukset, ajatukset, risut ja ruusut ovat tervetulleita. Tarkoitus tästä olisi tehdä etäkäyttöön sopiva kuvausputki joten rima on melko korkealla mekaanisen jäykkyyden suhteen ja halvallakin pitäisi päästä. Mutta jos tästä tulee susi niin tiedänpähän että pääpeilistä näkyvä naama on se jota syyttää! :afro:
27
Galaksit ja galaksiryhmät / Vs: UGC 9749 - Ursa Minor Dwarf
« Uusin viesti kirjoittanut einari 17-05-2022, 19:08:20 »
Eipä oo näkynyt Murtsin kuvaa... :evil:

No minä yritin tätä Espanjan etäputkella ja jotain galaksin haamua näkyy.
Heikkoa on vaikka valotusta oli yhteensä noin 11.5 tuntia.
Taivaanvahdissa tarkempaa tietoa.

28
Tietotekniikka / Vs: WiFi- yhteyden vahvistaminen
« Uusin viesti kirjoittanut vauve 17-05-2022, 18:20:53 »
Yksinkertainen ratkaisu on usein parempi kuin pussillinen monimutkaisia. WiFi- verkon 'laajennus' kävi kätevästi 10- metrisen RJ45- kaapelin avulla. Läppäri ja puhelin ikkunan takana työhuoneessa. Toimii hienosti molemmilla. -Kaapeliyhteyksiä vierastetaan usein turhaan: minulla oli koko talven jalusta keskellä pihaa, USB- laitteet ja virranajako Pegasus- keskittimessä. Yksi 20- metrinen aktiivi-USB (ja USB 2, huom!) sisälle läppäriin ja ilman ongelmia. Niinalla goto, keskitys (Astap), fokus, guidaus, koko sekvenssi.
29
Kosmologia / Vs: Musta aukko ja sen muoto, tapahtumahorisontti
« Uusin viesti kirjoittanut ikekokkiik 16-05-2022, 20:11:07 »
Tämä ei nyt liity ihan aiheeseen, mutta jotenkin on ristiriitaista, että esim fyysikot (luonnontieteilijät jne) sanovat selittävänsä "kaiken" oman tieteellisen systeeminsä puitteissa. Mitään mystistä ei ole, ja sitä rataa. Silti singulariteetti "selitetään" sillä, ettei se nyt (hupsis) mahdu kontekstiin, se on siis se Juttu aukottomassa tieteenteossa joka ei mahdu kuvioon... :azn: Se on siis järjen ulottumattomissa, mitä ei tosin kai saisi sanoa ääneen.
Kyllä, onhan se totta, että luonnontieteilijöillä hieman itsekeskeinen tavoite on kaikki selittää omien tieteellisten systeemiensä puitteissa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseiset asiat olisivat helposti selitettävissä. On kuitenkin niin paljon mitä mahtipontinen ihmismieli ei voi ymmärtää tai käsittää. Juuri ja juuri, kun alkuräjähdyksenkin voimme selittää.

Olet hyvinkin oikeassa, tieteessä ei ääneen puhuta järjen ulottumattomista asioista (tässä vaiheessa filosofia tulee kuvioihin), mutta olemme sentään ymmärtäneet esimerkiksi juuri singulariteettien olemassaolon. Pystymme sanomaan että ne ovat, muttemme miksi. Tässä lieneekin ihmisyyden ja tieteen vaikeus. Saa nähdä mitä tuleman pitää...
30
Lieneehän tuo kumma, luulisi ihmisillä olevan halua astronautiks ryhtyä... Onhan kuitenkin niin paljon ihmisiä ketä oikeasti haluavat oman olemassolonsa tieteelle uhrata. Tosin astronauttikoulutus on rankkaa puuhaa, eikä mikään henkisesti kevyin työ. Saa nähdä miten tämä Venäjä-Ukraina-tilanne vaikuttaa kosmonauttien, astronauttien ja taikonauttien suhteisiin. Jos avaruus-asioista ruvetaan urakalla riitelemään, niin saa nähdä kuinka pitkälle Artemis-projekti lykkääntyy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10