Uusi kuva Linnunradan keskustan mustasta aukosta paljastaa magneettikentän spiraalin

Magneettikenttä jättää jälkensä supermassiivista mustaa aukkoa ympäröivästä kertymäkiekosta lähtevään valoon. EHT on julkaissut uuden polarisaatiokuvan kotigalaksimme mustasta aukosta.

Event Horizon Telescope (EHT) on hanke, jossa hyödynnetään eri puolilla maapalloa sijaitsevia radioteleskooppeja niiden kuvien yhdistämiseksi ja erotustarkkuuden parantamiseksi.

"Näemme kuvassa vahvan, käyristyneen ja järjestäytyneen magneettikentän lähellä Linnunradan keskustan mustaa aukkoa", selittää Sara Issaoun CfA:sta.

"Polarisaatiorakenne on huomattavan samankaltainen kuin olemme nähneet paljon suuremmalla ja voimakkaammalla Messier 87:n mustalla aukolla. Olemme oppineet, että magneettikenttien vahvuudet ja järjestäytymiset ovat kriittisiä sen kannalta, miten mustat aukot vuorovaikuttavat ympäröivän aineen kanssa", Issaoun jatkaa.

EHT julkaisi huhtikuussa 2019 ensimmäisen kuvan mustasta aukosta. Tuolloin kohteena oli galaksin Messier 87 keskustan musta aukko.

Polarisoidussa valossa oleva M87:n aukon kuva julkaistiin maaliskuussa 2021. Ensimmäinen kuva Linnunradan keskustan mustasta aukosta julkaistiin toukokuussa.

Verrattuna M87:n keskustan mustaan aukkoon Linnunradan aukko on massaltaan vain alle tuhannesosa. Supermassiivisten mustien aukkojen kokoja vertaillaan keskenään taannoin julkaistussa Nasan animaatiossa.

Aiheesta lisää EHT (englanniksi)