Osa valtameriplaneetoista saattaakin olla laavan peitossa

Elämän etsinnän kannalta yksi kiinnostavimmista planeetoista on ollut K2-18b. Uusien tulosten valossa planeetta ei kuitenkaan ole vesimaailma, vaan elämälle kelpaamaton ja laavameren peitossa.

120 valovuoden päässä maapallosta sijaitseva K2-18b-planeetta nousi viime vuonna uutisotsikoihin ympäri maailman kun Nasa kertoi löytäneensä sen kaasukehästä mahdollisia viitteitä elämästä.

K2-18b:n on arveltu kuuluvan hyseaneiksi (hycean) kutsuttujen planeettojen joukkoon. Hyseanit ovat tyypillisesti maapalloa suurempia, niiden pinta on kokonaan valtameren peitossa, ja niiden ympärillä on vetypitoinen kaasukehä.

Nyt tutkijaryhmä käytti Nasan James Webb -avaruusteleskooppia selvittääkseen K2-18b-planeetan olosuhteita tarkemmin. Saadut tulokset olivat yllätys. Ne sopivat sekä merimaailmaan että laavameren peittämään planeettaan.

Lämpötilan perusteella jälkimmäinen oletus näyttää tutkimuksen tulosten valossa todennäköisemmältä. K2-18b:n pinta on siis mahdollisesti liian kuuma merille ja vesi on höyrystynyt.

Ainakin osa muistakin valtamerimaailmoiksi oletetuista kohteista saattaa todellisuudessa olla laavamerien peitossa. Tutkijoiden mukaan on tärkeää kehittää selkeitä ja yksiselitteisiä tapoja erottaa vesimeret ja magmameret toisistaan.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)