Keijusalamasta vuoden suosituin avaruusuutinen

Vuonna 2009 Tähdet ja avaruus -lehden verkkosivujen suosituin aihe oli Espanjassa kuvattu keijusalama. Hyvin lyhytaikainen ja himmeä, avaruuden rajamailla esiintyvä salamailmiö on erittäin vaativa kuvauskohde. Lokakuussa pieksämäkeläinen Timo Kantola onnistui ottamaan samasta ilmiöstä Suomen ensimmäiset ja maailman pohjoisimmat kuvat.

Tietokonesimulaatiolla toteutettu video siitä, mitä mustaan aukkoon putoava kokisi viimeisinä näkyinään, keräsi kiinnostusta huhtikuussa.

Linnunrataan törmäävä pimeän aineen pilvi oli esillä marraskuussa. Pilvi sisältää noin 100 miljoonan Auringon massan verran ainetta ja sen tiedetään osuneen Linnunrataan edellisen kerran noin 70 miljoonaa vuotta sitten.

Samassa kuussa otsikoihin nousi Maan halkaisijan etäisyydeltä planeetastamme pyyhältänyt 7-metrinen meteoroidi. Havaintomenetelmien ja automatisoitujen teleskooppien määrän lisääntyessä pystytään muun muassa asteroideja ja komeettoja kartoittamaan aiempaa tehokkaammin. Ja pienemmätkin aurinkokunnnan kappaleet herättävät paljon huomiota osuessaan maapallon ilmakehään näyttävinä tulipalloina, kuten tapaninpäivän iltana kuvattu Perämeren tulipallo.