Tähtiharrastajat kuvasivat Perämeren tulipallon

Tapaninpäivänä 26.12. kello 19.02 Pohjoisen Suomen yllä näkyi huomiotaherättävä tulipallo. Kyseessä oli luonnollisen aurinkokunnan kappaleen osuminen maapalloon.

"Kirkas, keltasinivihreä valoilmiö tuli kovalla nopeudella idästä ja yläviistosta häviten metsän taakse", kuvaili Jorma Trumf autosta Kontiomäellä näkemäänsä ilmiötä.

Meteoroidin lento tallentui myös kahdelle meteorikamera-asemalle. Ilmiön onnistuivat automaattikameroillaan kuvaamaan Pekka Kokko Oulussa ja Jarmo Moilanen Vaalassa.

"Tulipallo syttyi rannikolla Kuivaniemen ja Simon välissä noin 83 kilometrin korkeudella. Sieltä se jatkoi lentoa länteen merelle päin", Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen laski valokuvista. Kappaleen nopeus oli aluksi noin 22 kilometriä sekunnissa. Useat silminnäkijät kuvailivat kuinka kohde hajosi lentonsa aikana.

Tulipallon aiheuttanut kappale paloi miltei loppuun maapallon ilmakehässä. Perämereen tai Perämeren jäälle selvisi todennäköisesti vain pikkuruisia meteoriitin sirpaleita. Suurin niistä oli mallinnuksen mukaan 50-grammainen. Putoamispaikka on Ruotsin aluevesillä noin 50 kilometriä Torniosta lounaaseen.

Suurin osa maasta oli tapahtumahetkellä pilvien peitossa, mutta osissa Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta oli selkeämpää. Tulipallo havaittiin muun muassa Oulussa, Nivalassa, Siikalatvassa, Vaalassa, Sievissä, Muhoksessa, Haukiputaalla, Paltamossa, Suomussalmella, Perangassa ja Polvijärvellä.

Katso Pekka Kokon laajakulmainen video tulipallosta (kuvassa on miltei koko taivas, joten kohde on pieni)