Uusi menetelmä varoittaa Auringon purkauksista entistä aiemmin

Uusi menetelmä mahdollistaa Auringon flare-purkausten ennustamisen entistä tarkemmin. Tietokonemalli keskittyy Auringon sisäisten magneettisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Sen ansiosta varoitus voimakkaasta purkauksesta voitaisiin saada aiemmin kuin nykyään.

Tutkimus aiheesta ilmestyi tänään Nature Physics -julkaisussa.

Arvioiden mukaan Auringosta tuleva purkaus saattaisi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa 2 000 miljardin euron vahingot maapallolla. Vastaavia purkauksia tiedetään osuneen Maahan vuosien 775 ja 994 tienoilla.

"Jatkuvat purkaukset Auringosta, kuten flare-purkaukset ja niihin liittyvä avaruussää edustavat kotitähtemme potentiaalista tuhovoimaa", selittää David Jess Queen’s Universitystä Belfastista. "Tekniikkamme demonstroi uudenlaista tapaa luodata Auringon ulommaisia magneettikenttiä ja antaa tutkijoille maailmanlaajuisesti uuden lähestymistavan tutkia ja ymmärtää tuhoisaan avaruussäähän johtavia ilmiöitä."

Malli hyödyntää Nasan SDO-satelliitin ja STEREO-luotainten havaintoja viime vuosilta. Malleissa pystytään yhdistämään aaltoilu magneettikentässä Auringon sisällä yli puolen miljoonan celsiusasteen lämpötilassa ja sen kytkeytyminen Auringon pinnan ulkopuolella olevaan magneettikenttään ja koronan käyttäytymiseen.

Maapallon suuntaan tulevan äärimmäisen voimakkaan koronan massapurkauksen pahimmat arvioidut vaikutukset liittyvät Maan kiertoradalla olevien satelliittien sekä maanpäällisten sähköverkkojen vaurioitumiseen.

Sähköverkoissa suurjännitemuuntajien tuhoutuminen voisi tapahtua jopa mantereen laajuisesti. Se voisi lamauttaa sähkönjakelun ja kerrannaisilmiöinä myös liikenteen ja yhteiskunnan perustoiminnot alueella pitkiksi ajoiksi ennen kuin korvaavat muuntajat saadaan tilattua, rakennettua ja asennettua.