Mimas-kuun lämpöjakauma muistuttaa Pac-Mania

Saturnuksen Mimas-kuun lämpötila näyttää vaihtelevan yllättävän kaksijakoisesti.

Löytö perustuu Cassini-luotaimen havaintoihin sen ohitettua Mimaksen 13. helmikuuta ennätysläheltä. Lämpötilakartassa teräväreunainen ero saa 400-kilometrisen kuun muistuttamaan lähinnä videopelien Pac-Man-hahmoa.

"Epäilemme havaittujen lämpötilojen paljastavan kuun pinnan koostumuksen eroavaisuuksia", kertoo Cassinin tutkijoista John Spencer. "Se saattaa johtua samantyyppisestä erosta kuin mitä maanpinnalla on vanhan tiheän jään ja nuoren sataneen lumen välillä."

Cassinin infrapunaspektrometrin mukaan Mimaksen pintalämpötila vaihtelee -196 ja -181 celsiusasteen välillä. Mimaksen pyörimisnopeus on lukkiintunut samaan jaksoon kuin sen kiertoaika Saturnuksen ympäri. Tämä voisi hyvin selittää pintakerrosten erot.

Mimaksen kiertäessä Saturnusta aina sama puoli edellä, kyseinen puoli haalii miltei kaiken putoavan jään ja pölyn.Ja putoavaa materiaalia riittää, sillä Mimas sijaitsee suhteellisen lähellä sekä Saturnuksen jääkappaleista koostuvia renkaita että jääkiteitä sisuksistaan sylkevää Enceladus-kuuta.

Mimas on ollut aiemminkin kuuluisa populaarikulttuurin piirissä. Kuun pieneen kokoon nähden hämmästyttävän iso Herschel-kraatteri saa tämän taivaankappaleen muistuttamaan Star Wars -elokuvien Kuoleman tähti -alusta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Cassinin uudet Mimas-kuvat