Virtuaalilasit helpottavat Auringon tarkkailua

Hajavalo on lähitähtemme tarkkailussa usein iso ongelma. Virtuaalilasit sekä kaukoputkeen kytkettävä kamera tuovat kuitenkin tähän merkittävää helpotusta. 

Lähitähtemme Aurinko on loistava kohde aloittelevalle tähtiharrastajalle. Tehtävään sopivan kaukoputken avulla voi tarkastella muun muassa auringonpilkkujen yksityiskohtia tai kymmenien tuhansien kilometrien korkeuteen nousevia kaasupurkauksia.

"Aurinko on vasta pari vuotta sitten ohittanut aktiivisuutensa minimin, joten aktiiviset alueet ovat nyt hiljalleen runsastumassa", kirjoittaa Helsingin yliopistossa ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa tutkijana työskennellyt Kimmo Lehtinen tänään maanantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Lehtinen nostaa erityisesti esiin yhden ongelman: Aurinkoa katsellaan päivällä, jolloin hajavalo haittaa havaitsemista etenkin suuria suurennuksia käytettäessä. Lehtinen löysi tähän ratkaisun kaukoputkeen kiinnitettävästä kamerasta ja virtuaalilaseista eli VR-laseista.

"Jo ensimmäinen kokeilu tuotti wau-elämyksen: näkyi vain Aurinko mustaa taustaa vasten. Tuntui kuin leijuisin avaruudessa Auringon lähellä", Lehtinen hehkuttaa.

Säätämällä kuvan kokoa VR-laseissa saa Auringon peittämään vaikka koko näkökentän. Lehtisen mukaan kahdella silmällä katsottaessa kaikki yksityiskohdat näkyvät helposti ja tarkasti.

"Uskoakseni VR-lasit sopivat yhtä hyvin myös Kuun ja planeettojen katseluun. Aivot saavat enemmän informaatiota kuin okulaarin läpi yhdellä silmällä katsottaessa, ja mukaan tulee kolmiulotteisuuden tunne."

(Kimmo Lehtisen pikatesti ja Ben Kallandin laajempi artikkeli h-alfa-kaukoputkesta Tähdet ja avaruus -lehdessä no 6/2021)