Viime yön tulipallo tallentui näyttäväksi animaatioksi

Tänään kello 2.19 nähtiin noin täysikuun kirkkautta vastannut tulipallo. Alustavan arvion mukaan kyse on ollut noin 100-150 kilon meteoroidista, joka törmäsi maapallon ilmakehään Etelä-Suomen yläpuolella. 

Aamuöisestä ajankohdasta huolimatta ilmiöstä on tullut Taivaanvahtiin jo toistakymmentä havaintoa.

Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä kertoo, että alustavan analyysin perusteella tulipallon tulonopeus ilmakehään oli melko pieni, alle 20 kilometriä sekunnissa. Tämän ja loivan tulokulman ansiosta kappaleesta on saattanut selvitä meteoriitteja maanpinnalle asti.

Tulipallon aiheuttanut avaruuden kappale oli Lyytisen arvion mukaan karkeasti noin 100-150 kilon luokkaa ennen törmäämistä maapallon ilmakehään. Kappaleesta on saattanut selvitä jopa kymmenkunta kiloa maanpinnalle asti. 

Tapauksen analyysi on kuitenkin vasta alkuvaiheissaan. Meteoriittien löytäminen on myös hyvin haastavaa Suomen maasto-oloissa.

Tampereen Ursan Kaupin tähtitorniin sijoitetulla meteorikameralla saatiin toistaiseksi näyttävin tallenne putoamisesta. Kameran kuvat tarkistanut tähtiharrastaja Markku Lintinen koosti niistä oheisen animaation.

"Vau-efekti tuli kun katsoin kuvia", sanoo Lintinen. "On ollut haaveissa nähdä jotain todella isoa. Tämä on jo hiukan siinä skaalassa, kun alkaa maisemaa valaista. Tähtitornin muidenkin kuvaussuuntien kameroissa näkyy maiseman kirkastuminen."

Lintinen haluaa kiittää Ursan Taivaanvahtiin ilmiöstä raportoineita kansalaisia ja tähtiharrastajia. Hän tiesi tarkastaa kameratallenteet oikealta hetkeltä juuri näiden havaintojen ansiosta.

Voit raportoida oman havaintosi Ursan Taivaanvahtiin tulipallolomakkeella.

Havainnot tulipallosta Taivaanvahdissa