Viikonloppuna saatetaan nähdä revontulia Etelä-Suomessakin

Lauantain ja sunnuntain väliselle yölle on ennustettu hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia. Yhdysvaltojen NOAA-tutkimusorganisaation mukaan saapuvaksi odotetaan keskitason geomagneettista myrskyä.

Syynä levottomaan avaruussäähän on Auringossa keskiviikkona tapahtunut koronan massapurkaus.

"Massapurkauksen odotetaan saavuttavan Maa myöhään lauantaina tai aikaisin sunnuntaina. Purkauksen vaikutuksesta revontulten todennäköisyys on koholla sunnuntain vastaisena yönä", kerrotaan Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Spaceweather.com-sivuston mukaan hiukkaspurkauksen osuminen maapallon suuntaan vaikuttaa SOHO- ja Stereo-luotainten perusteella todennäköiseltä. Sivuston mukaan on mahdollista, että kasvanutta aktiviteettia voisi olla jo hieman NOAA:n ja Ilmatieteen laitoksen arviota aiemmin.

Kätevimmin revontulien esiintymistä voi itse arvioida tarkkailemalla Ilmatieteen laitoksen magnetometrihavaintoja oman sijaintinsa leveyspiiriä vastaavalta asemalta sekä Auroras Now -sivuston revontulikameroista.

Vaalenevan taivaan vuoksi tämä saattaa olla yksi viimeisistä mahdollisuuksista kuvata revontulia tänä keväänä. Sää muodostaa toki aina oman haasteensa, mutta ennusteiden suhteen viikonloppu vaikuttaa valoisalta.

Omia kuvia ja havaintoja voi raportoida Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään.

Aiheesta lisää Spaceweather.com (englanniksi)