Venäjän meteoriitista kautta aikojen hienoimmat tulipallovideot

[Päivitetty klo 12.26] Venäjällä on havaittu suurenmoisen upea tulipallo tänään klo 5.26 Suomen aikaa. Koskaan aiemmin videoille ei ole saatu näin vaikuttavaa tulipalloa ja sen peräänsä jättämää savuvanaa.

Tulipalloon liittyvien meteoriittien todennäköinen putoamisalue sijaitsee Ural-vuoriston eteläkärjessä Tšeljabinskin kaupungin suunnalla. Toistaiseksi ei ole luotettavaa vahvistusta meteoriittien löytymisestä.

Ilmiöstä on runsaasti videomateriaalia, koska Venäjällä käytetään kolarien varalta yleisesti liikennevideokameroita.

Tulipallon yliäänipamahdus ja -paineaalto muun muassa rikkoo videolla ikkunoita ja käynnistää autojen hälytyslaitteita. Ikkunoita on hajonnut paineaallon vuoksi laajalla alueella, mikä on aiheuttanut henkilövahinkoja.

Paineaallon on tulkittu myös romahduttaneen paikallisen sinkkitehtaan katon. Yhteys on mahdollinen, mutta toistaiseksi vahvistamaton.

Jos katon romahdus liittyy tapaukseen, kyseessä on paineaallon vaikutus, ei meteoriitin kappaleen suora osuma. Itse meteoriittien putoamisalue on videoilla nähtävän tulipallon lentoradasta päätellen Tšeljabinskin kaupungin ulkopuolella.

Ei ole mahdollista, että tulipallon aiheuttanut kappale liittyisi Maan tänään ohittavaan asteroidiin 2012 DA14. Asteroidi lähestyy Maata lähes suoraan etelästä. Putoamispaikka sen sijaan sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla.

Viimeisten 50 vuoden ajalta tunnetaan muutamia suuria meteoriittien putoamisia, jotka ovat saattaneet olla samassa kokoluokassa kuin Tšeljabinskin tapaus. Kyseisiä putoamisia ei vain ole saatu videoille. Tällaisia ovat olleet muun muassa Pohjois-Kanadan Revelstoken tulipallo vuonna 1965 ja Etelämantereen tulipallo vuonna 2004.

Aiheesta lisää Lunar Meteorite Hunters -sivusto (englanniksi)

Upeita videoita tulipallosta linkitettyinä Russianmachineverbreaks.com-sivustolla

YLEn uutinen aiheesta