Vastalöydetty komeetta tulee hipomaan Aurinkoa
Tähtitieteilijät ovat juuri löytäneet uuden, potentiaalisesti kiinnostavan pyrstötähden. Tunnuksen A11bP7I saanut komeetta kuuluu auringonhipojiin. Se ei tule näkymään Suomessa hyvin.
Vain muutama päivä sitten paljastui Aurinkoa nopeasti lähestyvä tuntematon komeetta. Löytö on niin tuore, ettei pyrstötähdellä on vielä varsinaista nimeä, ainoastaan tunnus A11bP7I.
Komeetta näyttäisi olevan kohtuullisen suuri ja kuuluvan niin sanottuihin auringonhipojiin. Alustavien arvioiden perusteella se saattaisi erottua paljain silmin marraskuun alussa.
Komeettojen kirkkauden kehittymistä on kuitenkin vaikea arvioida, ja etenkin näin uuden löydön kohdalla se on erityisen haastavaa. Alustavissa arvioissa pyrstötähteä verrattiin vuonna 2011 kohtuullisen hyvin näkyneeseen komeetta Lovejoyhin (C/2011 W3).
A11bP7I näkyy tällä hetkellä eteläisellä pallonpuoliskolla, aivan kuten myös toinen aurinkokunnassamme viillettävä pyrstötähti eli Tsuchinshan-ATLAS, joka on syksyn kiinnostavin komeetta.
Jos A11bP7I selviävää kohtaamisistaan Auringon kanssa, myös siitä voi tulla mielenkiintoinen valokuvauskohde eteläisemmillä leveysasteilla.
Ikävä kyllä Suomessa komeetta näkyisi vasta hiukan ennen auringonnousua. "Komeetan korkeus ei muutu juurikaan horisontin suhteen päivien kuluessa. Eli se on erittäin hankalasti nähtävissä", Veikko Mäkelä Ursan komeetat ja asteroidit -ryhmästä kertoo.
"Ainoastaan, jos pyrstötähdestä tulisi todella kirkas, se saattaisi näkyä Suomessa", Mäkelä sanoo. "Noin -5 magnitudin kirkkaushuippu on kuitenkin hyvin lyhytaikainen komeetan ollessa aivan Auringon lähellä. Kirkkaus myös näyttäisi putoavan molemmin puolin Auringon ohitusta todella nopeasti, joten siitä ei ole apua Suomen leveysasteilla."
Tsuchinshan-ATLAS ilmestyy auringonlaskun jälkeiselle taivaalle jo ensi viikon lopussa.
EDIT: 2.10. klo 11.02 tarkennuksia komeetan näkymiseen. Tätä uutista päivitetään.