Valosaastetta avaruusasemalta kartoittava projekti hakee vapaaehtoisapua

Uusi projekti tutkii keinovalon vaikutuksia luontoon. Tarkoituksena on tunnistaa Kansainväliseltä avaruusasema ISS:ltä otettujen kuvien paikkoja kansalaistieteen keinoin.

Vapaaehtoisten tutkittavina Lost at Night eli "Eksyksissä yöllä" -projektissa on noin miljoona astronauttien ottamaa värikuvaa.

"ISS:ltä otetut kuvat pystyvät demonstroimaan ainutlaatuisella tavalla, miten laajalle ja millä vaikutuksilla valosaaste ulottuu", sanoo Alejandro Sanchez de Miguel Exeterin yliopistosta. "Ne ovat toistaiseksi ainoa laaja kuvakokoelma maapallosta täysissä väreissä, joita ei aiemmin ole ollut käytettävissä ja joista pystytään tunnistamaan valaistustyypit."

"Ongelmana on, että monet miljoonasta kuvasta ovat Nasan tietokannassa ilman luokitusta tai niitä ei ole sijoitettu kartalle. Emme tiedä, onko kuvassa esimerkiksi Pariisi, Milano, Moskova tai New York City", selittää tiimiin kuuluva Emma Rosenfeld.

Projektin sivustolla kuka tahansa pystyy tekemään tunnistusta. Selattavissa on tunnistettavan kuvan ohella automaattitunnistuksen valitsemia kuvia tunnetuista samantyyppisistä kohteista vertailtaviksi.

Haasteita tuo esimerkiksi, että kuvien suunta voi olla mikä tahansa, perspektiivi vääristää ja kaupunkien valokartta muuttua vertailukuviin verrattuna vuosien kuluessa.

Kansainvälinen avaruusasema liikkuu radallaan lähes kahdeksan kilometrin sekuntinopeudella, mikä vaikeuttaa terävien kuvien ottamista. Ongelmaan on haettu apua esimerkiksi seurantaa helpottavasta NightPod-laitteesta. Monet astronautit ovat ottaneet kuvia vapaa-ajallaan.

Aiheesta lisää Exeterin yliopisto (englanniksi)