Valoisan taivaan kirous - pyrstötähti NEOWISE on Suomessa kiikarikohde

Kesän vaalea taivas haittaa raskaalla kädellä komeetta NEOWISEn näkymistä Suomessa. Eteläisemmillä leveysasteilla pyrstötähti on ollut parhaimmillaan spektaakkeli valokuvaajille.    

Kotimaan leveysasteilla taivas ei tule nyt kesäaikana keskellä yötäkään tarpeeksi tummaksi, jotta komeetan pyrstö erottuisi paljain silmin taustataivaan valoisuudesta.

"Komeetta on nähtävissä Etelä-Suomen taivailla kiikarilla ja käytännössä vain jos tietää tarkan paikan", kertoo konkariharrastaja Veikko Mäkelä Ursasta. 

"NEOWISE ei ole suuren yleisön kohde Suomessa. Tästä on liikkunut joissakin tiedotusvälineissä väärää tietoa", hän sanoo. 

Komeetta C/2020 F3 (NEOWISE) nousi heinäkuun alussa otsikoihin. Auringon ohituksen jälkeen se oli upea kohde eteläisemmillä leveysasteilla. Pyrstötähti ohitti eilen maapallon 0,63 Maa-Aurinko-etäisyyden päästä.

Suomessa vain muutama kokenut tähtiharrastaja onnistui juuri ja juuri erottamaan komeetan pään pikkuruisena läikkänä paljain silmin. 

Ursan havaintopalvelu Taivaanvahtiin on tehty NEOWISEstä jo satakunta raporttia. Valokuvaamalla pyrstö on saatu esiin, mutta kohteen näyttävyys on jo laskussa.

Vaikka taivas alkaa tummua kesän edetessä, komeetta himmenee samalla. Pyrstötähti on lähiviikkoinakin Suomessa vain kiikarikohde. 

"Toisin kuin pari viikkoa sitten, pyrstötähden lähistöllä ei ole kirkkaita tähtiä, jotka löytyisivät helposti paljain silmin. Komeetta liikkuu Ison karhun takakäpälien ohi, jonne voi suunnistaa Otavan laatikon avulla", Mäkelä neuvoo. Komeetta on yöllä noin Otavan ja horisontin puolivälissä.  

"Tarkka paikka tähtien suhteen kannattaa tarkistaa esimerkiksi Heavens-above.comin tähtikartasta. Summittain arvioimalla ja kiikarin avulla NEOWISE ei löydy kuin ehkä vahingossa."

Taivaanvahdin kotimaiset havainnot

Ulkomaisia kuvia Spaceweather.comin galleriassa