Valaisevat yöpilvet ilmestyivät oudon aikaisin

Tänä vuonna valaisevien yöpilvien esiintyminen on saanut yllättävän aikaisen alun. Nasan AIM-satelliitti (Aeronomy of Ice in the Mesosphere) havaitsi korkealla yläilmakehässä hohtavia yöpilviä jo toukokuun 13. päivänä.

Tutkijoiden mukaan varhainen alku saattaa merkitä sitä, että valaisevat yöpilvet olisivat tänä vuonna poikkeuksellisen komeita ja laajalti havaittavissa.

"Vuoden 2013 kausi on erityinen, sillä se alkoi pohjoisella pallonpuoliskolla viikkoa aiemmin kuin minään muuna kautena, joita AIM on tarkkaillut", kertoo Cora Randall Coloradon yliopistolta. "Tämä on mahdollisesti aikaisemmin kuin koskaan ennen."

Yöpilvien aikainen alku on erityisen hämmentävä Auringon aktiivisuuden takia. Tavallisesti näitä pilviä näkyy vähiten Auringon ollessa aktiivisimmillaan. Tällä hetkellä Auringon aktiivisuus on kuitenkin lähellä maksimiaan, joten tutkijat odottivat normaalia myöhäisempää alkua.

Merkillisen varhainen alku huomattiin myös Suomessa Ursan Taivaanvahdin havainnoista, jotka alkoivat 13.5. eli samana päivänä kuin Nasan satelliitin havainnot. Ensimmäisen havainnon teki Aki Taavitsainen Mikkelin Ursasta.

Valaisevat yöpilvet muodostuvat noin 80 kilometrin korkeudella, missä ilmakehä kohtaa avaruuden tyhjiön. Aiemmin AIM-satelliitin havainnot vahvistivat, että meteoreilla on tärkeä osa valaisevien yöpilvien muodostumisessa.

"Hajoavan meteorin hituset toimivat tiivistymisytiminä, jotka auttavat vesimolekyylejä kerääntymään ja kiteytymään", selittää James Russell Hamptonin yliopistolta.

Aiheesta lisää spacedaily.com (englanniksi)