Uusi tutkimus todistaa valosaasteen nopeaa kasvua

Suurin osa länsimaissa asuvista ihmisistä ei enää pysty näkemään Linnunrataa kotipaikkakunnaltaan. Arvostetussa Science-lehdessä ilmestynyt tutkimustulos yllättää valosaasteen kasvun nopeudella.

Tutkimus perustuu Globe at Night -kansalaistiedeohjelmassa kerättyihin tuloksiin.

"Nykyisellä valosaasteen kasvuvauhdilla lapsi, jonka syntyessä kotipaikkakunnalla näkyy 250 tähteä taivaalla, näkee niitä vain 100 siinä vaiheessa, kun hän täyttää 18 vuotta", sanoo tutkimusta johtanut Christopher Kyba.

Arvion mukaan taivaalta heijastuvan hajavalon määrä on kasvanut 9,6 prosentilla vuodessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Se on paljon enemmän kuin satelliittimittauksilla todettu 2 prosenttia vuodessa.

Eroa selitetään tutkimuksessa sillä, että valosaastekartoituksessa hyödynnetyt satelliitit eivät juurikaan mittaa alle 500 nanometrin aallonpituuksia. Suurin osa led-valaistuksesta on voimakkaimmillaan juuri 400-500 nanometrissä.

"Koska ihmissilmä on herkempi lyhyemmille aallonpituuksille yöaikaan, led-valoilla on suuri vaikutus kokemaamme taivaan kirkkauteen", selittää Kyba.

Globe at Night -ohjelmassa on kerätty tietoa vuodesta 2006 lähtien. 

Satelliittihavaintoihin perustuvaa Light Pollution Atlas 2020 -kartastoa koko maailmasta pystyy tarkastelemaan tästä linkistä.