Uusi projekti hakee vapaaehtoisia tutkimaan Jupiterin pilviä

Yli 60 000 Jupiterista otetun kuvan analysointi on valtava työmäärä. Uusi tutkimusprojekti pyytää vapaaehtoisia tutkimaan Juno-luotaimen ottamia kuvia nettiselaimella.

Jovian Vortex Hunter -projekti on osa Zooniverse-alustan kansalaistiedehankkeita. Aiemmin Zooniversessä on esimerkiksi tunnistettu supernovia, galakseja, laskettu kraattereita eri taivaankappaleilta ja etsitty eksoplaneettoja valokäyristä.

"Kuvia on niin paljon, että pieneltä tiimiltämme kuluisi useita vuosia tutkia ne kaikki", selittää projektia johtava Ramanakumar Sankar Minnesotan yliopistosta.

"Tarvitsemme apua yleisöltä tunnistamaan onko kuvissa pyörteitä, missä ne ovat ja miltä ne näyttävät", hän jatkaa.

Käyttäjille näytettävät kuvat ovat yleensä läpimitaltaan noin 7 000 kilometrin pituisia Jupiterin pinnalla. Käyttäjien tehtävänä on tunnistaa, onko kuvan alueella pyörteitä, turbulenssia, pilvivöitä tai kuvankäsittelyn artifakteja.

Tavoitteena on, että jokainen kuva näytetään vähintään 16 eri henkilölle, jotta tunnistus saadaan tarkemmaksi kuin yksittäisellä käyttäjällä. Tutkijat voivat sitten keskittyä esimerkiksi pyörteitä sisältävien kuvien tarkempaan analyysiin.

Samalla luodaan aineistopohjaa myös tietokonealgoritmien kehitykselle kuvien automatisoituun analyysiin. Toistaiseksi tähän analyysiin käytetyt algoritmit eivät vielä ole lajittelultaan yhtä luotettavia kuin ihmisen tekemät.

Aiheesta lisää University of Minnesota (englanniksi)