Asteroidi hajosi Taiwanin yötaivaalla - videolla moninkertaiset välähdykset

Keskiviikkona aamuyöllä Taiwanin taivaalla lensi upeasti välähtelevä tulipallo. Kyseessä oli todennäköisesti pienen asteroidin hajoaminen maapallon ilmakehässä.  

Vaikuttava tulipallo näyttäytyi pari minuuttia yli paikallisen keskiyön. Taiwan Newsin mukaan useat silminnäkijät kertoivat myös ilmiötä seuranneista yliäänipamausten ja -räjähdysten äänistä.  

Tapahtumasta saatu video on poikkeuksellinen dokumentti kirkkaasti moneen kertaan välähtävästä tulipallosta. Lennon lopussa on kaksi räjähdyksenomaista, voimakasta välähdystä ja alkupuolella kolme pienempää kirkastumista.

"Kirkastumiset kertovat hetkistä, jolloin kappale hajoilee. Tuolloin kohteiden pinta-ala kasvaa ja plasman määrä lisääntyy. Valo tulee plasmasta", sanoo Jarmo Moilanen Ursan tulipallotyöryhmästä.

"Vaatii paljon materiaa hajota useaan kertaan. Kirkkaimmat välähdykset ovat lennon lopulla, jolloin kohde on ollut jo pitkään ilmakehässä. Kappale on todennäköisesti ollut yli metrin läpimittainen", Moilanen arvioi.  

Yhden metrin läpimitta on raja-arvo Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n asteroidin ja meteoroidin määritelmissä. Kyse on siis ollut pienestä asteroidista.  

Ilmiön kesto oli noin 50 sekuntia, mikä on poikkeuksellisen pitkä aika. Useimmat tulipallot ovat näkyvissä alle 10 sekuntia. "Pitkä kesto viittaa loivaan tulokulmaan. Kappale meni poispäin merelle ja tulipallon alkukin saattoi olla jo meren yllä", Moilanen toteaa. 

Havaintojen ja videoiden perusteella asteroidi päätyi Tyynen valtameren ylle. Näin ollen mahdolliset meteoriitit upposivat mereen.

Toistaiseksi ei ole julkaistu tietoja mahdollisista satelliittihavainnoista, joten tulipallossa vapautuneen energian määrä ei ole tiedossa.