Ursan uusi Tähtikartta-sovellus tekee yötaivaan tutkimisen helpoksi

Satavuotisjuhliensa kunniaksi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry julkaisee ilmaisen suomenkielisen tähtikarttasovelluksen, joka toimii älypuhelimissa ja tableteissa.

"Nostan käteni kohti Orionin tähtikuviota. Näen, miten kännykkäni ruudulla oleva tähtikartta reagoi. Se kääntyy samalla tismalleen oikeaan asentoon", Jari Luomanen kirjoittaa uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Luomanen kokeili Ursan uutta Tähtikartta-sovellusta, joka on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Playsta.

Sovellus käyttää hyödykseen kännyköiden sensoreita ja kääntää kartan näyttämään juuri sitä osaa taivasta, johon puhelimella osoittaa. Ruudulta voi kätevästi lukea, onko esimerkiksi taivaalla näkyvä valopiste kirkas tähti vai planeetta.

Tähtikartta seuraa oletusarvoisesti todellista kellonaikaa, mutta ajan voi muuttaa haluamakseen. Samaten haluamansa päivämäärän ja sijainnin maapallolla voi valita itse. Siten vaikkapa tulevan luontoretken tähtikuvauksen suunnittelu onnistuu kätevästi.

Osa ominaisuuksista on vain Ursan jäsenten käytettävissä. Jäsenominaisuuksia ovat kohteiden tiedot, planeettojen, Auringon ja Kuun näkyminen sekä aikavyöhykkeen valinta ulkomailla.

Yhdistys voi jatkossa käyttää sovellusta myös viestimiseen, mikä avaa mahdollisuuden tähtiharrastajien informoimiseen ajankohtaisista asioista. Tähtikartan käyttäjät voisivat esimerkiksi saada tiedon kirkastuvasta pyrstötähdestä ja sen sijainnista.

Tähtikartta-sovelluksesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.