Uranus on hyvin havaittavissa tulevina öinä

Uranus on koko syksyn hyvin näkyvissä yötaivaalla. Jos vain taivas on pilvetön, lähipäivien illat ovat kuitenkin periaatteessa parasta aikaa tämän kaukaisen planeetan havaitsemiseen.

Uranuksen oppositio on melko pian, lokakuun 24. päivä. Tuolloin aurinkokuntamme toiseksi uloin planeetta sijaitsee Maasta katsottuna täsmälleen vastapäisessä suunnassa kuin Aurinko.

Yleisesti oppositio olisi optimaalinen aika havaita Uranusta, mutta tällä kertaa samaan aikaan taivaalla mollottaa täysikuu, joka haittaa havainnointia. Paras havaintojakso osuu siksi ensi viikon tiistaina olevan uudenkuun tienoille.

Planeetta on Oinaan tähdistössä ja löytyy kiikarilla. Kaukoputkella katsottaessa se näyttäytyy pienenä, vihertävänä levynä.

Uranuksen kirkkaus on parhaimmillaan noin magnitudia 5,7. Kun kohde on ensin löytynyt kiikarilla, se on hyvissä olosuhteissa juuri ja juuri nähtävissä myös paljain silmin.

Havaintopaikan on kuitenkin oltava riittävän pimeä ja silmän täytyy antaa tottua pimeään parikymmentä minuuttia.

Uranus ehtii nousta mukavalle havaintokorkeudelle ennen kuin taivas illalla pimenee kunnolla. Enimmillään planeetta nousee aamuyöllä Etelä-Suomessa jopa 41 asteen korkeudelle.

Uranuksen kelluminen korkealla taivaalla helpottaa sen havaitsemista. Tällöin ilmakehän väreily ei häiritse niin paljon kuin lähempänä horisonttia.

Aiheesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä no 6/2018