Universumia visualisoiva Deep Field -sinfonia-animaatio julkaistiin YouTubessa

Hubble-avaruusteleskoopin Deep Field -kuvan mukaan nimetty uusi musiikkianimaatio on julkaistu. 23 minuuttia pitkä video sisältää 11 erilaista tietokoneavusteisesti tehtyä visualisointia tieteellisestä datasta.

Deep Field -animaation voi katsoa YouTubessa. Se on katsottavissa jopa 4k-tarkkuudella.

Musiikista vastaa säveltäjä Eric Whitacre ja siinä on hyödynnetty myös joukkoistamista. Yli 8000 vapaaehtoista 120 maasta lähetti nauhoitteensa, jotka yhdistettiin animaation lopussa olevaan ääniraitaan.

"Hubblen kuvat sekä Eric Whitacren musiikki sopivat parhaiten tutkittaviksi, arvostettaviksi ja nautituiksi harkitulla tavalla. Sinfoniafilminä Deep Field tarjoaa täydelliset puitteet maailmankaikkeuden mietiskelylle", kuvailee Frank Summers, joka vastaa tieteellisistä visualisoinneista avaruusteleskoopin STScI-instituutissa.

Animaatiolla nähdään esimerkiksi yötaivaan sekvenssivideo, Kuun ja Marsin varjojen paljastamia yksityiskohtia, Jupiterin pilvikerrosten pyörteilyä, visualisoitua lentoa kolmiulotteisten tähtisumujen sisällä sekä tietenkin animoitu lento Hubblen Deep Field -kuvan sisään.

Animaation loppupuolella on myös taiteellisia osioita ja musiikkiin osallistuneiden virtuaalikuorolaisten kuvia. Osa visualisoinneista on nähty aiemmin yksittäisinä tiedetuloksien yhteydessä, mutta osa niistä on uusia.

Deep Field on tarkoitettu jaettavaksi maailmalla elokuvanäytännöissä, esityksissä, planetaarioissa, museoissa, musiikkifestivaaleilla ja tiedekeskuksissa.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)