Tulipallo hajosi Kuopion länsipuolella - "Ei oikein mitään jäänyt jäljelle"

Torstai-iltana maamme yllä lensi näyttävä tulipallo. Kappaleesta ei selvinnyt etsittävää maanpinnalle asti, vaan se tuhoutui noin 50 kilometrin korkeudessa.

Meteoroidi osui maapallon ilmakehään noin kello 19.16. Kappale syttyi valoisaksi Etelä-Konneveden luoteispuolella jatkaen lentoaan itäkoilliseen.

"Todella mahtavan näköinen tulipallo", kuvaili Taivaanvahdissa Timo Hellsten, joka näki ilmiön Imatralta. "Oranssin tulenpuhuva leimahdus tapahtui juuri ennen kuin se hävisi puiden taakse."

Moni silminnäkijä kuvaili kappaleen näyttävää loppuleimahdusta, ja osa huomasi myös hajoilua. Taivaanvahti-palveluun ilmiöstä on saapunut tätä kirjoitettaessa 40 havaintoa.

Lento kuvattiin peräti seitsemällä Ursan tulipallotyöryhmän jäsenten meteorikameralla eri puolilla Suomea, mikä mahdollisti tarkan analyysin lentoradasta. Mallinnuksen putoamisesta laati Markku Siljama tulipallotyöryhmästä.

Kappaleen lento oli päättynyt Kuopion länsipuolella jo noin 50 kilometrissä, mikä on silmiinpistävän korkea luku. "Harmillisen korkealle jäi", Siljama totesi. 

Meteoroidi on todennäköisesti höyrystynyt loppuun korkealla ilmakehässä. "Tämä ei missään mielessä ole todennäköinen meteoriitin pudottaja", Jaakko Visuri tulipallotyöryhmästä sanoo.

"On kyllä ollut komea ja välähdellytkin, mutta sen verta korkealla sammui, ettei kappaleesta oikein mitään jäänyt jäljelle."

Tulipallosta uutisoi ensin Iltalehti