Tulevina öinä on suuri mahdollisuus komeisiin revontuliin

Aurinko on tuottanut useita massapurkauksia, joista ensimmäinen osunee Maahan jo ensi yönä. Taivaalla ilmiö näkyy revontulina, joita luultavasti näkyy Etelä-Suomea myöten.

Seuraavana kahtena yönä revontulet todennäköisesti loimuavat koko Suomen alueella.

Sääennusteiden perusteella tulevina öinä on monilla alueilla kirkas taivas. Katselua tosin haittaa suuressa osassa maata kesäkauden öiden valoisuus. Käytännössä taivaalle kannattaa tiirailla lähinnä eteläisessä Suomessa yön pimeimpään aikaan.

Syy revontuliin löytyy Auringosta, joka on viime päivinä tuottanut useita voimakkaita roihupurkauksia.

Roihu- eli flare-purkauksissa Auringon pinnan yläpuolella sotkuiseen magneettikenttään varastoitunutta energiaa vapautuu räjähdysmäisesti muutaman minuutin ajan. Roihupurkaukset lähettävät avaruuteen aina myös ryöpyn hiukkasia.

Tällä kertaa massapurkauksista ainakin neljä näyttää osuvan Maahan. Osa myöhemmin lähteneistä purkauksista on luultavasti edeltäjiään nopeampia, joten massapurkaukset saattavat pakkautua yhteen ja osua Maahan yhtenä tai useampana ryhmänä.

Viimeisin voimakas roihupurkaus tapahtui noin aamukymmeneltä tänään perjantaina, mutta sen mahdollinen massapurkaus vain hipaissee Maata sunnuntaina tai maanantaina.

Aiheesta lisää Ilmatieteen laitos