Torstai-illan tulipallo hajosi Pukkilan ja Myrskylän suunnalla

Torstaina kello 21.10  Etelä-Suomen yllä lensi kirkas tulipallo. Alustavan mallinnuksen mukaan kappale paloi lähes loppuun. Maanpinnalle asti selvisi muutamien kymmenien grammojen verran avaruuskiven palasia.

Tulipallosta on tullut toistaiseksi parikymmentä havaintoa Taivaanvahtiin

Havaintopaikat sijoittuvat poikkeuksellisen tiiviiseen ryppääseen lähinnä pääkaupunkiseudulle. Yksittäisiä silminnäkijöitä on Järvenpäätä ja Porvoota myöten. Tapahtuma olisi näkynyt kaikkialla Etelä-Suomessa, jollei umpipilvinen sää olisi rajoittanut näkyvyyttä.

"Arvioin tulipallon kirkkauden vastanneen noin puolikuuta nähtynä sen lähialueilta", sanoo Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. Ilmiöllä oli kestoa harvinaisen paljon, peräti 9 sekuntia.

Alustavan mallin mukaan kyseessä oli noin viiden kilon avaruuskivi. Se törmäsi maapallon ilmakehään Ypäjän yläpuolella. 

Kappale jatkoi lentoaan suhteellisen pienellä, vain 16 kilometrin sekuntinopeudella. Maanpinnalle asti selvisi mallinnuksessa vain joitain kymmeniä grammoja avaruuskiven palasia. 

Putoamisalue on Pukkilan ja Myrskylän suunnalla. "Meteoriittien määrä on luultavasti niin vähäinen, ettei niitä kannata lähteä etsimään maastosta", Lyytinen toteaa. 

Voit jättää oman havaintosi ilmiöstä Ursan Taivaanvahtiin tulipallolomakkeella.