Törmäys Venäjän yllä vastasi 30 Hiroshiman pommia - aiheuttajana 17-metrinen asteroidi

Nasa on julkaissut uuden arvion Venäjälle perjantaina osuneen aurinkokunnan kappaleen koosta ja korkealla Maan ilmakehässä tapahtuneen törmäyksen vapauttamasta energiasta.

Asteroidilla oli massaa huikeat 10 000 tonnia. Jos arvio pitää paikkansa, kyseessä on ollut suurin Maan ilmakehään pudonnut avaruuden kappale sitten vuonna 1908 tapahtuneen Tunguskan törmäyksen.

Kyseessä oli nimenomaan asteroidi - ei vain meteoroidi, sillä sen koko ylittää 10 metrin rajan. Nasan mukaan kappaleella oli ilmakehään saapuessa läpimittaa peräti 17 metriä.

Arvion mukaan asteroidi tuli ilmakehään 18 kilometrin sekuntivauhdilla. Tapahtumassa vapautunut energia on vastannut 500 TNT-kilotonnia eli se on ollut noin 30-kertainen verrattuna Hiroshiman atomipommiin.

Kappale hajosi noin 20-25 kilometrin korkeudessa, mikä olennaisesti vaimensi törmäyksestä maanpinnalle asti aiheutuneita tuhoja.

Laskelmat perustuvat tulipallon loppuräjähdyksen aiheuttamiin infraääniin, joita mitattiin eri puolilla maailmaa.

"Näin suuria törmäyksiä on odotettavissa noin 100 vuoden välein", arvioi Paul Chodas Nasasta. "Tämän kokoluokan tulipallosta olisi odotettavissa suuri määrä meteoriitteja pinnalle ja todennäköisesti myös muutamia suurempia kappaleitakin.

Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen korostaa, että toistaiseksi on mahdotonta arvioida kappaleen tai sen loppuräjähdyksen suuruutta varmasti. Eri mittausmenetelmien vertailut tarkentavat tuloksia myöhemmin, kun putoaminen saadaan analysoitua videokuvista.

Uralin eteläpuolella laajoilla alueilla nähdyn tulipallon lento ilmakehässä kesti noin 32 sekuntia. Kappale tuli ilmakehään melko pienessä kulmassa, ehkä noin 15 asteen jyrkkyydellä. Alustavien tietojen perusteella on julkaistu tulipallon lentosuunnasta mallinnusanimaatio YouTubessa.

Lento päättyi loppuräjähdykseen kello 5.20 Suomen aikaa perjantaiaamuna. Tulipallon paineaalto aiheutti noin tuhannelle ihmiselle vammoja Tšeljabinskin kaupungin lähistöllä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että tulipallon pudottamia meteoriitteja olisi löydetty. Erään järviavannon on ehdotettu liittyvän tapaukseen, mutta tätä ei ole mitenkään kyetty varmistamaan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)