Terveisiä avaruudesta Pihtiputaalle ja Kinnulaan - perjantai-illan tulipallon mallinnus valmistui

Perjantai-illan tulipallon lentoradan mallinnus on valmistunut. Kappale hajosi ja suurimmaksi osaksi tuhoutui ilmalennon aikana. Sirpaleet päätyivät Pihtiputaan ja Kinnulan kuntien alueelle.

Vaikuttavan kirkas tulipallo näyttäytyi Suomen yllä perjantai-iltana kello 20.06. Meteoroidi eteni idästä länteen ja hajosi palasiksi ilmalennon aikana.     

Tulipallotyöryhmän Matias Takalan eilinen alustava arvio sijoitti kappaleen sammumisen Keski-Suomen pohjoisosien ylle. Tämä Taivaanvahdin kansalaishavainnoista tehty tulkinta sai vahvistuksen tänään.    

Tarkemman mallin laativat tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen ja Janne E. Sievinen. Sen pohjana käytettiin kamera-asemien dataa. Putoamisalue on nyt tarkentunut Kinnulaan ja Pihtiputaaseen. 

"Avaruudesta saapuneella kappaleella oli massaa alunperin muutamia kymmeniä kiloja", matemaatikko Esko Lyytinen kertoo.

"Meteoroidi suurimmaksi osaksi tuhoutui ilmakehässä. Lähinnä pieniä sirpaleita päätyi Pihtiputaan ja Kinnulan kuntien alueelle."

Putoamiseen liittyi yliäänijyrinöitä ja -pamaus, mikä osaltaan viittasi siihen, että kappale tunkeutui syvälle ilmakehään.  

Perjantai-illan tulipallosta on saapunut Ursan Taivaanvahti-palveluun jo noin 250 havaintoa. Ilmiö oli näkyvissä pohjoisinta Lappia ja Suomen eteläisintä rannikkoa myöten. 

Näin kirkkaita ja huomiota herättäviä tulipalloja havaitaan Suomen yllä vain noin 2-3 vuodessa.

Edellinen merkittävä tapaus koettiin marraskuun puolivälissä. Tuolloin Inarin yllä lentänyt ja kookkaampi meteoroidi hajosi palasiksi Vätsärin erämaan eteläosan eli Kessin yllä.