Tamperelainen Erik Pirtala kuvaa tähtitaivaan syvyyksiä

Erik Pirtala on omistautunut syvän taivaan kuvaamiselle. Intohimo avaruutta kohtaan sai hänet rakentamaan oman etäohjattavan observatorion.

Nuori tähtiharrastaja Erik Pirtala tunnetaan upeista avaruuskuvistaan. Hän taitaa paitsi syvän avaruuden himmeän valon pyydystämisen, myös kuvankäsittelyn salat.

Tampereella asuva 24-vuotias rakennustekniikan opiskelija aloitti tähtiharrastuksensa jo lapsena, vaikkakin varsinaista tähtikuvausta hän on tehnyt vasta muutaman vuoden.

”Teinivuosina harrastus jäi joksikin aikaa, mutta vuonna 2018 innostuin uudelleen. Sitten siinä tulikin vähän isompi vaihde silmään", Pirtala kertoo uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Vuonna 2019 syntyi idea etäohjattavasta observatoriosta, jota Pirtala lähti ideoimaan ja toteuttamaan yhdessä kuopiolaisen harrastustoverinsa Ville Miettisen kanssa.

”Se kevät sitä suunniteltiin, piirreltiin ja laskeskeltiin. Sitten kesällä aloimme tekemään observatoriota tavoitteena, että syksyllä pimeiden alkaessa pääsemme kuvaamaan siellä.”

Nyt valmis observatorio sijaitsee Itä-Suomen valosaasteettomalla maaseudulla lähellä Warkauden Kassiopeian Härkämäen observatoriota, jonne on matkaa Pirtalan kotoa noin 300 kilometriä. Laitteita käytetään täysin etäyhteydellä.

”Koko kalusto – jalusta, kamera, suodinpyörä, tarkennin ja tietysti katon ohjaus – on tietokoneessa kiinni. Kun siihen otetaan etäyhteys, kaikki on hallittavissa”, Pirtala selittää.

Erik Pirtalan rakentamasta observatoriosta kerrotaan enemmän uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2022.