Tältä täydellinen auringonpimennys näytti Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa maanantaina näkynyt täydellinen auringonpimennys on ikuistettu lukemattomiin kuviin. Uusia julkaistaan internetissä kaiken aikaa. 

"Täydellisen pimennyksen kokemista ei oikein voi kuvailla mitenkään, mitään muuta näin hienoa ei ole olemassakaan", tähtiharrastaja Lauri Kangas hehkuttaa. Hän havaitsi pimennystä Tennesseen Gallatinista.

"Tämä oli toinen onnistunut täydellinen auringonpimennys minulle, mutta kaikki pimennyksen lähestymiseen liittyvät ilmiöt ja tunnelmat tulivat ihan yhtä yllättäen kuin ensimmäisellä kerralla. Fiilis on huikea."

Kangas pystytti havaintovälineensä paikallisen Walmartin pihaan, johon kerääntyi runsaasti ilmiön seuraajia. Ratkaisu oli suosittu pitkin täydellisyysvyöhykettä. Kauppakeskusten pihamaat, puistot, aukiot, sillat ja jopa urheilustadionit täyttyivät auringonpimennyksen seuraajista. 

"Ohiajavat autot tööttäilivät ja vilkuttivat, kun näkivät Walmartiin pystytetyn jalustarivin", Kangas kertoo. Täydellisen vaiheen runsaan kahden ja puolen minuutin aikana mitään liikennettä ei näkynyt. Kaikki ihailivat mustaa Aurinkoa, jota ympäröi koronan hohde.

"Täydellisestä vaiheesta minulle kertyi vähän reilut 100 kuvaa. Laitoin tietokoneen napsimaan niitä etukäteen tehdyn ohjelman mukaan. Näin täydellisen vaiheen aikana saatoin keskittyä katselemaan ilmiötä paljain silmin ja kiikareilla", Kangas kertoo.

Nasan kokoamasta galleriasta löytyy esimerkiksi geostationaarisatelliitin kuva koko maapallosta pimennyksen aikana sekä ISS:n ylikulku Auringosta. Maan kiertoradalla oleva SDO-satelliitti kuvasi osittaista vaihetta. 

Harrastajien kuvia ilmiöstä Spaceweather.comin sivuilla

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään kerätään pimennyshavaintoja