Taivaan tähdille vahvistettiin 86 uutta nimeä

Wurren, Giran ja Larawag löytyvät nyt taivaalta. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU on vahvistanut 86 uutta nimeä taivaan kirkkaimpiin lukeutuville tähdille.

Uusien nimien myötä virallisten tähtikohtaisten erisnimien kokonaismäärä nousi 313:een.

"IAU:n tähtien nimien työryhmä tutkii perinteisiä tähtien nimiä kulttuureista eri puolilta maailmaa ja valitsee yksikäsitteisiä nimiä ja kirjoitusasuja estääkseen sekaannuksia tähtitieteellisissä luetteloissa ja kartoissa", kertoo työryhmän johtaja Eric Mamajek.

"Nämä nimet auttavat varmistamaan, että tähtitieteellinen perintö taivaan katselijoilta niin ympäri maailmaa kuin eri vuosisadoilta säilyy eksoplaneettojen aikakaudella."

Perinteisesti nimistö on tullut kreikan, latinan ja arabian sanoista. Uusien lisäysten mukana nimiä tuli esimerkiksi Australian aboriginaalien, kiinalaisten, koptien, hindujen, mayojen, polynesialaisten ja eteläafrikkalaisten nimistöistä.

Vuosi sitten marraskuussa vahvistettiin 227 tähden nimeä. Tämänhetkistä virallista nimilistaa pääsee tarkastelemaan tästä.

Vuonna 1919 perustetun IAU:n henkilöjäseninä on yli 10 000 tähtitieteilijää lähes sadasta maasta. IAU on ylin tähtitieteellinen toimija. Mikään muu järjestö tai yksityishenkilö ei voi nimetä tähtiä.

Aiheesta lisää IAU (englanniksi)