Etsi aamuyön taivailta komeetta Leonard - kohta pilvet taas tulevat

Pyrstötähti Leonard on loppuviikosta hieno kiikarikohde ja se voi alkaa lähipäivinä erottua myös paljain silmin. Kohde on kirkastumassa, mutta samalla pilvisyys lisääntyy.   

[Päivitetty 7.12. klo 7.30]. Komeetta Leonardia (C/2021 A1) kuvattiin 5.-7.12. öinä ympäri pohjoista pallonpuoliskoa. 

Suomessa yhden parhaista kuvista otti Riku Talvio. "Aiemmat kokemukseni komeetoista ovat suht himmeät Catalina ja Atlas, joten olin yllättynyt kuinka hyvin Leonard näkyi jo ensimmäisessä kahden sekunnin valotuksessa." 

Talvio julkaisi havaintonsa Ursan Taivaanvahdissa laittaen mukaan myös animaation. "Yön kuvia animaationa katsellessa näkee jopa vähän muotoja hännässä." 

Leonard taivaltaa tällä hetkellä Karhunvartijan Arcturus-tähden lähettyvillä. Kyseinen kirkas tähti onkin hyvä taivaanmerkki niille, jotka haluavat etsiä kohteen kiikarillaan. 

Pyrstötähti on korkeammalla ja siten parhaiten näkyvissä aamuyön taivailla. Etsinnässä kannattaa käyttää apuna kiikaria ja Ursan tähtikarttaa, johon on lisätty Leonardin sijainti.     

Komeetan saattaa jo nyt erottaa hyvin himmeästi paljain silmin, jos taivas on täysin pimeä. "Ensimmäisissä havainnoissa kohde on näkynyt paljain silmin vain erittäin hyvissä olosuhteissa", kertoo Veikko Mäkelä Ursan asteroidit ja komeetat -ryhmästä. 

Vastakkaisissa olosuhteissa tilanne on toistaiseksi toisenlainen. Suuren taajaman valosaasteisella taivaalla kohteen löytäminen oli vielä joulukuun 6. ja 7. päivän aamuina hankalaa. Leonard erottui kiikarilla lähinnä hentona sumutäplänä. 

Pyrstötähden odotetaan pitkin viikkoa kohoavan valovoimassaan. Leonard lienee kirkkaimmillaan joulukuun 12. päivän tienoilla, mutta tuolloin se on jo siirtynyt matalalle aamun hämärätaivaalle. 

Joulukuun 13. päivän jälkeen komeetta on jo niin matalalla Suomesta katsottuna, ettei sitä pystyne enää näkemään.

"Nykytiedon valossa paras sääennuste osui ainakin Suomen etelärannikolla tiistaiaamuun", Mäkelä totesi. "Tosin vasta loppuviikosta komeetta on kirkkaimmillaan."  

Leonardia kannattaa yrittää bongata pilviraoistakin, koska pilvisyys on lisääntymässä. Paras havaintoikkuna Etelä-Suomen osalta on aamuisin kello 6-7 aikaan. Tuolloin Arcturus-tähti ja pyrstötähti ovat idän ja kaakon välillä. Pian sen jälkeen taivas alkaa vaaleta.

Tähdet ja avaruus -lehti no 8/2021 ilmestyy keskiviikkona 8.12. Sen Leonardia käsittelevä aukeama on avattu julkiseksi tämän internet-uutisen alle.       

EDIT: Päivitetty 7.12. klo 7.30