Tähtiharrastaja valokuvasi Kansainvälisen avaruusaseman huipputarkkuudella

Harrastajateleskooppi ja digijärkkäri voivat taitavissa käsissä yltää upeaan lopputulokseen. Yhdysvaltalainen Jason Ware onnistui ottamaan Kansainvälisestä avaruusasemasta yhden kaikkien aikojen tarkimmista harrastajakuvista.

Kuvassa erottuvat Kansainvälisen avaruusasema ISS:n yksittäiset moduulit sekä aurinkopaneelit. Digijärjestelmäkameran ansiosta näkyy aurinkopaneelien oranssi väri sekä hieman sinisen sävyistä heijastusta moduuleista.

Jason Ware on kokenut tähtitaivaan kuvaaja, joka asuu Texasissa ja ylläpitää kuvasivustoaan. Kuvausvälineenä hänellä oli 36 senttimetrin peilillä varustettu Meade-kaukoputki sekä digijärjestelmäkamera Nikon D850. Teleskoopin seurannassa hän käytti tietokoneohjelmistoa. 

Ware kertoo kuvanneensa avaruusasemaa 29. elokuuta, kun se ylitti hänen havaintopaikkansa Texasissa 80 asteen korkeudelta taivaalla. Etäisyys asemaan oli vain hieman enemmän kuin sen noin 405 kilometrin ratakorkeus.

Kuva on koostettu pinoamalla tietokoneohjelmalla 15 erikseen valikoitua terävää yksittäiskuvaa. Siten kuvan kohina vähenee.

Suomesta vastaavan kuvan ottaminen ei koskaan onnistu, koska Kansainvälinen avaruusasema nousee eteläisimmässäkin Suomessa korkeintaan noin 22 asteen korkeudelle horisontista. Lähimmillään etäisyyttä on tuhatkunta kilometriä. Lisäksi lähempänä horisonttia ilmakehän liikkeet haittaavat kuvaamista.

Kansainvälisen avaruusaseman näkyvyysennusteet löytyvät helpoimmin Heavens-above.com-satelliittisivuston kautta. Sivustolla voi valita oman sijaintinsa, jotta saa tarkat ennusteet. Sivusto näyttää vain vähintään 10 asteen korkeudelle nousevat ylitykset, vaikka aseman voi nähdä matalammallakin hyvästä havaintopaikasta.

Seuraavan kerran ISS:ää on mahdollista havaita Suomesta pari minuuttia kerrallaan aikaisin aamulla 5.–14. syyskuuta.