Tähtiharrastaja kuvasi Oulujärvellä harvinaisen upean kangastuksen

Kajaanilainen tähtiharrastaja Jarmo Moilanen onnistui kuvaamaan poikkeuksellisen vahvoja ja nopeasti liikkuvia kangastuksia Oulujärvellä sunnuntaina. Moilasen videolla kangastusrenkaat liikkuvat vaakasuunnassa kuin hyökyaalto.

"Nämä renkaat ja aallot liikkuivat ihan hyvää vauhtia vasemmalta oikealle", kuvailee Moilanen Ursan Taivaanvahti.fi-havaintopalvelun raportissaan näkyä. 

"Kyllähän kangastukset yleensä vähän liikkuvat ja sivusuunnassakin esiintyy liikettä, mutta tuommoisia en ole koskaan aiemmin nähnyt", kertoo Moilanen Tähdet ja avaruus -lehdelle. 

Hän seurasi ilmiötä Oulujärven rannalla vajaan tunnin ajan ja loppua kohden kangastukset heikkenivät. "Ilmeisesti siinä on liikkunut lämpöpulssi järvellä, kun mantereelta on tullut lämmintä ilmaa järven päälle", Moilanen arvioi.

"Järvelle työntyvän pitkän Säräisniemen kuivilla männikköhiekkakankailla saattoi olla jotain tekemistä selvästi rajautuneiden lämpöpulssien syntyyn. Kangastukset kun näkyivät niemen eteläpuolella olevalla Ykspistonselällä."

Kangastukset syntyvät ilman lämpötilaeroista aiheutuvasta valon taittumisesta. Harvinaisen vaikuttavasta kangastuksesta on kiittäminen poikkeuksellista lämpötilaeroa. Havaintopaikalla oli 22-24 celsiusasteen hellesää samalla kun jään peittämän järven pinta oli vielä nollassa.

Moilasen havainto Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä