Suvi Syrjä valittiin vuoden tiede-editoriksi

Toista kertaa jaettava Vuoden tiede-editori -palkinto on annettu Suvi Syrjälle. Palkitsemisperusteissa kiitettiin Syrjän monipuolisuutta ja vuorovaikutusosaamista.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kustannustoimittaja Suvi Syrjä on valittu vuoden tiede-editoriksi 2021. Palkinnon jakoi Suomen tiedekustantajien liitto.

"Suvi Syrjä on kokenut ja kirjoittajaystävällinen kirjantekijä, joka taitaa tieteen yleistajuistamisen. Hän on myös kääntänyt useita teoksia", kertoo Leena Kaakinen Suomen tiedekustantajien liitosta.

Yli 15 vuoden ajan Ursassa työskennellyt Syrjä tunnetaankin etenkin kääntämistään kirjoista. Palkitsemisperusteissa kiitettiin Syrjän monipuolisuutta ja vuorovaikutusosaamista.

”Parhaita hetkiä ovat ne, kun kirjailija näkee juuri painosta tulleen kirjan ensimmäistä kertaa”, kertoo Syrjä työstään Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2021.

”Toisia tärkeitä hetkiä ovat ne, kun kirjat löytävät lukijansa. Kirjamessuilla ihmiset saattavat tulla spontaanisti kehumaan, että se oli niin ihana kirja ja sain siitä paljon uusia ajatuksia. Silloin tietää onnistuneensa itsekin omalla pienellä panoksellaan.”

Syrjä näkee, että kustannustoimittajan rooli on ennen kaikkea kirjailijan tukena olemista. Alussa autetaan ideoinnissa ja suunnittelussa. Kirjoitusprosessin aikana kannustetaan yli vaikeiden kohtien.

Nyt toisen kerran jaetulla Vuoden tiede-editori -palkinnolla halutaan parantaa kotimaisten tiedejulkaisujen tekijöiden työn arvostusta ja näkyvyyttä.