Suuri tulipallo Argentiinassa, Iranista löytyi meteoriitteja

Torstaina 30. heinäkuuta Argentiinan ja Brasilian raja-alueilla havaittiin vaikuttavan kirkas ja verraten hidas tulipallo. Paikallista aikaa klo 21 esiintynyt valoilmiö kuvattiin videolle useasta paikasta.

Videoilla erottuu, miten tulipallo lentää lähes vaakasuoraan tasaisella kirkkaudella perässään pitkä punainen häntä. Kappale värjää ympäröivän taivaan vihertäväksi. Tulipallon lennon raportoitiin kestäneen noin 10 sekuntia.

"Argentiinan tulipallo oli selvästi kuuta kirkkaampi", kuvailee Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen. "Koska se lentää hitaahkosti eikä kirkkaus ole pelkkä välähdys, sillä täytyi olla massaakin hyvän puoleisesti, ehkä tuhannen kilon luokkaa."

Tulipallo pudotti todennäköisesti myös meteoriitteja maanpinnalle. Jos ne eivät pudonneet tiheästi asutuille alueille, niiden löytäminen voi olla vaikeaa.

Sattumoisin Iranissa viranomaiset raportoivat 31. heinäkuuta meteoriitin löytymisen. Hamedanin kaupungissa talon katolle iskeytynyt meteoriitti oli lohjennut paloiksi. Avaruuskivi oli todennäköisesti peräisin 27. kesäkuuta Iranin taivailla pudonneesta tulipallosta.

Yhteensä kilon massaiset palaset ovat mustan sulamiskuoren peittämiä ja sisältään vaaleaa kiveä. Palasista on julkaistu myös tarkkoja lähikuvia.

"Kuvien meteoriitit näyttävät aidoilta", arvioi Lyytinen. "Niitä lienee pudonnut alueelle löydettyjen lisäksi huomattavasti enemmän."

Argentiinan tulipallon videoita: ensimmäinen, toinen ja kolmas.