Suuri päivätulipallo havaittiin useissa Keski-Euroopan maissa - arviolta 12 tonnin kappale syöksyi ilmakehään

Pohjois-Saksan ja Tanskan yläpuolella lensi torstaina harvinaisen kirkas tulipallo. Kello 14.50 paikallista aikaa ilmakehään syöksyneen kohteen näkivät todennäköisesti kymmenet tuhannet ihmiset.

American Meteor Societyn havaintotietokantaan on saatu tulipallosta jo 542 havaintoraporttia pääosin Saksan, Alankomaiden, Tanskan ja Belgian alueilta. Kaukaisin havainto on Englannista asti. 

Tulipallo löytyy myös jo Nasan tulipallohavainnoista, jossa se on listattu viidenneksi suurimpana tämän vuoden tulipalloista.

Merkittävää on, että syrjäisen merialueen tai autiomaan sijasta suurehkon kappaleen putoaminen tapahtui nyt tiheästi asuttujen valtioiden kohdalla ja pilvisyys ei estänyt tulipallon näkymistä. 

Kyseessä oli todennäköisesti noin 12 tonnin avaruuskivi, jonka läpimitta on ollut noin kahden metrin luokkaa. Tulipallon energia arvioidaan Nasan listauksessa vastaavan 480 tonnia TNT-räjähdettä. Pääosa energiasta vapautui noin 42 kilometrin korkeudessa.

Kuvalinkistä aukeavalla videolla tulipallo näkyy leijasurffarin taustalla kohdassa 1:12-1:15 kirkkaalla päivätaivaalla. Mikäli vastaava tulipallo olisi sattunut yöaikaan, se olisi ollut spektaakkelimaisen kirkas.

Useat havaitsijat onnistuivat tallentamaan tulipallon kameroillaan. Tähän asti julkaistuihin videoihin kuuluvat esimerkiksi Holger Scheelen kolarikameravideo ja liikennekameran video.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, selvisikö tulipallosta maanpinnalle meteoriitteja. Tulipallon lentosuunnan perusteella arvioitu putoamisalue on Tanskassa.

Aiheesta lisää International Meteor Organization (englanniksi)