Suomen suurin planetaario valmistui Kakslauttaseen

Koronakevään aikana Sodankylän kuntaan valmistui uusi huippumoderni planetaario, jonka avajaisia on tarkoitus juhlia syksyllä.

”Meillä on kai ensimmäinen yksityinen tämän kokoluokan planetaario maailmassa”, kertoo Kakslauttasen matkailukeskuksen johtaja Jussi Eiramo.

Näin oli todennut maailman suurimman planetaariovalmistajan Evens-Sutherlandin johtaja, joka vieraili paikan päällä kaupan solmimisen yhteydessä.  

Turistit saapuvat Kakslauttaseen etenkin taivaanilmiöiden takia. Eiramo sai idean Suomen suurimman planetaarion rakentamisesta pohtiessaan miten voisi tarjota matkailijoille nähtävää joka kelillä.

”Tyypillisellä kolmen päivän lomalla taivas saattaa joskus olla pilvessä koko ajan. Siitä tuli ajatus, että planetaariossa voisi kokea elämyksiä myös filmiltä”, Eiramo sanoo.

Täyden 360 asteen elokuvateatteri terävällä 4k-kuvalla ja 7.1-äänillä on vaikuttava kokemus. Alkuvaiheessa elokuvia on varattu näytöksiin toistakymmentä.

”Keskiyön Aurinko on yksi teema, revontulet on toinen. Tulossa on myös luonto- ja avaruusfilmejä sekä elokuvia lapsille”, Eiramo kertoo.

Uuden planetaarion kuvun halkaisija on 18 metriä. Näin ollen se on hieman suurempi kuin tiedekeskus Heurekan 17,5-metrinen kupu.

Kakslauttanen on kansainvälisesti tunnettu matkailukohde. Imakuva revontulien tarkkailuun tehdyistä lasi-igluista on yksi eniten nähdyistä Suomi-aiheisista kuvista maailmalla.

Lisää aiheesta uusimmassaTähdet ja avaruus -lehdessä 6/2020.