Suomeen vai Venäjälle? - Itärajan tulipallon kohtalo selvisi

Sunnuntai-iltana kello 19.38 Suomen yllä nähtiin hieno tulipallo. Aluksi oli epäselvää kummalle puolelle itärajaa kappale päätyi. Ratkaisun toivat lisävalokuvat kamera-asemilta.    

Tulipallo näkyi parhaiten Itä-Suomessa. Meteoroidin lento havaittiin myös osissa Pohjois-Pohjanmaata, Kainuuta ja Keski-Suomea. Lounais- ja Etelä-Suomi olivat sankan pilvimassan peittäminä. 

Yhteensä havaintoja kertyi Ursan Taivaanvahti-palveluun runsaat kuutisenkymmentä.

Moni näki ilmiön pihalla liikkuessaan tai tien päällä. "Huomasimme tulipallon suoraan auton edessä",  Piia Mutka kuvailee ilmiötä Kerimäen kohdalla. 

"Ehdimme huudahdella toisillemme ja seurata pallon liikettä arviolta noin viitisen sekuntia, kunnes näimme, miten meteori hajosi 3-4:än selvästi erottuvaan, himmenevään palaseen ja palasten hehku himmeni nopeasti."

Matemaatikko Esko Lyytisen alustava mallinnus tulipallon lennosta pohjautui tulipallotyöryhmän Aki Taavitsaisen ja Jani Lauanteen otokseen. He pitävät meteorikameraa Mikkelissä.

Malli johti itärajalle Kuhmon suunnalle, mutta tarkkuus ei riittänyt määrittämään kumman valtion puolelle mahdolliset meteoriitit päätyivät. 

Maanantaina Veli-Pekka Hentunen raportoi Taivaanvahtiin kuvan Warkauden Kassiopeian tähtitornilta. Viimeinen niitti oli tulipallotyöryhmän Mika Järvisen Joutsan meteorikameran otos.

Kävi ilmi, että kappale paloi suurimmaksi osaksi ilmakehässä. Maanpinnalle asti selvisi mallinnuksessa vain noin 160 grammaa. Tämä on peltoalueillakin liian vähän etsittäväksi.      

Tulipallo oli kaartanut itärajalle ja ylittänyt sen Ulvinsalon luonnonpuiston kohdalla. Avaruuskiven vähäiset jäänteet päätyivät noin 5-10 kilometriä Venäjän puolelle ja noin 20 kilometriä Repolan taajamasta pohjois-luoteiseen.   

Tulipallon havainnot Ursan Taivaanvahti-palvelussa