Suomalaisten säähavaintopallo jäi 3,5 km päähän harrastajien maailmanennätyksestä

Suomalaisharrastajien lähettämät säähavaintopallot nousivat tänään noin 41 ja 37 kilometrin korkeuksiin.

"Ensimmäisellä pallolla oli tavoitteena maailmanennätyskorkeus ja käytimme siinä kolmekiloista palloa ja vain 165 gramman hyötykuormaa", kertoo projektin vetäjä Carl-Johan Källman.

"Amatööriennätys on nykyään 44,4 kilometriä. Jostain syystä pallo hajosi kuitenkin jo 37 kilometrissä."

Ensimmäinen palloista lähetettiin matkaan aamulla kello 5.15. Katternö Skywatchers on julkaissut siitä videon facebookissa.

"Toinen pallo oli 1,6-kiloinen lateksipallo kameravarustuksella ja yhteensä kilon hyötykuormalla. Laskeskelimme, että hyvällä tuurilla se pääsisi 35 kilometriin", Källman kertoo.

"Sen viimeinen logattu korkeus oli 40 778 metriä ja voi olla, että jopa nousi korkeammallekin, koska menetimme siihen hetkeksi yhteyden ja saimme sen takaisin vasta kun se oli matkalla alas."

Saavutettu korkeus voi olla lähellä harrastajien kameralennätysten maailmanennätystä. Se on mitattu mukana olleella erikoisvalmisteisella gps-vastaanottimella. Lentoja seurattiin amatööriradioyhteydellä koko ajan.

Molemmat pallot lähetettiin Katternön kylästä Pedersören kunnasta. Ensimmäinen laskeutui laskuvarjon varassa Jalasjärvelle, toinen tuli alas Ilmajoelle. Projektin suunnitteluryhmässä oli noin kymmenen henkilöä ja tänään lennätystiimissä oli 6 henkeä.

"Kuvia saadaan nettiin illalla", Källman kertoo. "Koko matka on videokuvattu ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miltä Pohjanmaa näyttää 40 kilometrin korkeudelta."

Tietoa ja kuvia projektista Katternö Skywatchersin fb-ryhmässä (ruotsiksi)