Suomalaiset todistivat auringonpimennystä - "Olipa kertakaikkisen upea kokemus"

Pohjois-Amerikassa näkyi maanantaina harvinainen taivaanilmiö, täydellinen auringonpimennys. Kuun täysvarjo taivalsi maanpinnalla Meksikosta Yhdysvaltain itäpuolen ylitse Kanadaan.

Maanantain auringonpimennys herätti niin paljon kiinnostusta, että täydellisyysvyöhykkeen ja sitä ympäröivien alueiden hotellit varattiin täyteen. Perinteiseen tyyliin ensimmäiset varaukset oli tehty jo vuosia aiemmin.

Pimennystä oli havaitsemassa myös 48 suomalaista, jotka osallistuivat Ursan Tähdet ja avaruus -lehden ja Tiedetuubin järjestämälle ryhmämatkalle.

"Tämä oli meille pilviolosuhteiltaan haastavin täydellinen auringonpimennys sitten Kiinan 2009 pimennyksen", kertoo matkalle osallistunut Emma Bruus.

Koska sää on aina arvaamaton tekijä, ryhmällä oli käytössään bussi riittävän selkeälle alueelle matkustamista varten.

Intensiivisen sääennusteiden tutkimisen ja Oklohomaa myöten ajamisen jälkeen suomalaiset päätyivät Teksasin osavaltion Clarksvillessä pienen järven rantaan, jossa oli runsaasti tähtiharrastajia ja pimennysturisteja odottamassa tapahtumaa.  

"25 minuuttia ennen täydellisyyttä Auringon peitti pilvi. Se oli ehkä tähänastisen elämäni pisin pilvi", Bruus sanoo. "Koko ranta huokasi ja pidätti hengitystä"

Juuri ennen täydellistä vaihetta ja sen aikana ilmiö paljastui upeasti näkyviin järven rannan katsojille. 

"Huhhuh olipa kertakaikkisen upea kokemus!" Petri Nurkka-Tuorila totesi. "Täydellinen auringonpimennys on jotain aivan muuta kuin osittainen. Ei sitä pysty vangitsemaan kuvin tai videoin, se pitää itse kokea. On tässä jotain maagista vaikka lopulta kaikki on 'vain' taivaankappaleiden liikettä."

Katso suomalaisten ottamia valokuvia pimennyksestä Ursan Taivaanvahdissa