Suomalaiset harrastajat löysivät gammapurkauksen jälkihehkun
Suomalaiset Arto Oksanen ja Petri Kehusmaa ovat löytäneet uuden gammapurkauksen jälkihehkun.
Kyseessä on koko maailmassa vasta kolmas gammapurkauksen jälkihehku, jonka ovat löytäneet tähtitieteen harrastajat. Kaksi aiempaa kirjattiin vuonna 2003 etelä-afrikkalaiselle Berto Monardille ja vuonna 2007 Oksaselle.
"Kyseessä on tavallaan mustan aukon syntyparahdus", selittää Oksanen. "Löytämämme kohde sijaitsee vähintään useiden miljardien valovuosien etäisyydellä, mutta sen tarkka etäisyys voidaan määrittää vasta spektrihavainnoista."
Oksanen ja Kehusmaa tavoittivat kohteen tänä aamuna käyttämällä etäkäyttöistä Yhdysvalloissa sijaitsevaa kaukoputkea.
Nopea toiminta oli avainasemassa. Vihje uudesta kohteesta taivaalla saatiin avaruusjärjestöjen gammasäteitä havaitsevilta satelliiteilta. "Kello 9.17 aamulla tuli sähköpostihälytys sekä Swift- että Integral-satelliiteilta", Oksanen kertoo.
Satelliitit havaitsevat avaruuden gammapurkauksia, mutta eivät pysty paikantamaan niitä aivan tarkasti. Sitä varten tarvitaan erikseen otettuja kuvia, joista tehdään varsinainen löytö.
"Huomasin, että jostain syytä Swift-teleskooppi ei ollut kuvannut sitä heti ultraviolettikaukoputkellaan." Oksanen sanoo. "Tiesin Petrin pystyvän havaitsemaan sitä New Mexicossa sijaitsevalla etäkäyttöputkella ja laitoin hänelle kohteesta tietoa."
Kuvaus alkoi kello 10.30 Suomen aikaa. Kuvia tutkittaessaan Kehusmaa ja Oksanen löysivät näkökentästä himmeän, noin magnitudin 18 kirkkauksisen kohteen.
"Näin harvinaisen ilmiön löytämisestä tulee todella hieno tunne", kertoo Petri Kehusmaa. Arto Oksanen raportoi pikaisesti havainnon eteenpäin. Se sai vahvistuksen ammattilaisilta, jonka jälkeen kohde nimettiin koodilla GRB 140206A.
Yleensä Nasan Swift-satelliitti paikallistaa gammapurkausten lähteet kuvaamalla niitä heti gammapurkauksen havaittuaan. Tällä kertaa satelliitissa oli kuitenkin jotain vikaa eikä se pystynyt kuvaamaan gammapurkauksen kohdetta.
Oksasen ja Kehusmaan löytö Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä