Suomalainen uutuusdokumentti sukeltaa Mars-mönkijän kulissien taakse

Ohjaaja Minna Långström halusi tehdä erilaisen dokumenttielokuvan Marsin tutkimisesta. Tänä vuonna valmistunut Mars kuvien takaa kertoo, miltä tuntuu ajaa työkseen mönkijää toisella planeetalla.

”En halunnut lähteä tekemään elokuvaa Marsista yleisesti. Halusin löytää oman näkökulmani”, kertoo Minna Långström.

Långströmin ohjaama uusi dokumentti Mars kuvien takaa kuvattiin Pasadenassa sijaitsevassa Nasan JPL-avaruustekniikkakeskuksessa ja sen ympäristössä. Långström teki yhteensä yksitoista haastattelua, joista hän poimi pääaiheet noin tunnin mittaiseen elokuvaan.

Elokuvan päähenkilönä ja punaisena lankana on Vandi Verma, joka kuuluu Marsissa kulkevaa Curiosity-kulkijaa ohjaavaan tutkijatiimiin ja suunnittelee robotiikkaa uuteen Mars 2020-mönkijään.

Haastateltujen joukossa oli myös James Erickson, joka on ollut mukana Nasan Mars-ohjelmassa 1970-luvun Viking-laskeutujista lähtien. Hän kertoi, millaista oli pidellä käsissään ensimmäisiä Marsin pinnalla otettujen kuvien paperikopioita ja hoitaa niiden jakelu tutkijoille eri puolille maailmaa.

”Toivottavasti pystyin elokuvassa tuomaan esille, miten huima ajatus on, että joku pystyy tuntemaan paikan niin yksityiskohtaisesti. Marsin maisema muuttuu heille hyvin konkreettiseksi”, Långström toteaa mönkijätiimin työstä.

”Me näemme kuvia, mutta he ovat joka päivä tekemisissä maiseman kanssa.”

Mars kuvien takaa esitetään Ylellä Uusi Kino -ohjelmassa 8.10.2019 ja tulee katsottavaksi myös Yle Areenaan.

Aiheesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2019.