Venus ja Jupiter näkyvät harvinaisen lähekkäin iltataivaalla

Koko helmikuun ajan kirkkaat planeetat Venus ja Jupiter ovat lähestyneet toisiaan taivaalla. Tapahtuma huipentuu ensi viikon torstaina, jolloin ne näkyvät vain noin täysikuun halkaisijan päässä toisistaan.

Tällä viikolla mediassa on uutisoitu Kuun, Venuksen ja Jupiterin näyttävästä kohtaamisesta. Kolmikko erottui erityisen hyvin keskiviikkoiltana, jolloin Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla oli selkeää.   .

Seuraavan viikon aikana Kuu loittonee planeettakaksikosta, mutta planeetat jatkavat toistensa lähestymistä.

Lähimmillään toisiaan Venus ja Jupiter ovatkin vasta ensi viikon torstaina eli 2.3.2023. Tuolloin ne näkyvät vain noin täysikuun halkaisijan päässä toisistaan.

Kohtaaminen on upea jo paljain silmin nähtynä, mutta siitä saa vielä lisää irti kiikarilla, jolloin Jupiterin ympäriltä voi erottaa sen suurimmat kuut. Kuut ovat lähimmän kohtaamisen aikaan rivissä siten, että Jupiterin oikealla eli länsipuolella on Io, ja vasemmalla eli itäpuolella ovat Europa, Ganymedes ja Kallisto.

Seuraavan kerran Jupiter ja Venus kohtaavat taivaalla 12. elokuuta 2025, mutta niiden näennäinen etäisyys on tuolloin noin kolme kertaa suurempi kuin nyt. Tämänkertainen lähiohitus on siis epätavallisen tiivis.