Tähtikuvaaja J-P Metsävainio julkaisee kirjan Queenin Brian Mayn kanssa

Tähtisumujen kolmiulotteisten rakenteiden esittäminen stereokuvina on tuonut oululaiselle tähtivalokuvaajalle J-P Metsävainiolle runsaasti näkyvyyttä maailmalla. Nyt hänen otoksiaan pääsee ihailemaan myös kirjan muodossa.

23. syyskuuta ilmestyvän kirjan ovat tehneet Queenin kitaristina tunnettu astrofyysikko Brian May, Astronomy-lehden päätoimittaja David J. Eicher ja J-P Metsävainio. Julkistustilaisuutta voi seurata YouTuben kautta.

"Olen kuvannut yli kaksikymmentä vuotta avaruusluontoa. Itse näen kuvani taideteoksina, jotka samalla täyttävät tieteellisen kuvaamisen määritelmät", sanoo Metsävainio.

Tähtisumut pystytään näkemään vain yhdestä suunnasta. Analysoimalla kuvan elementtejä ja asettamalla niille erilaiset etäisyydet Metsävainio on käsitellyt niistä stereokuvia.

"Kirjassa on yli sata stereotutkielmaa kuvistani ja lisäksi valtava määrä normaaleja otoksiani. Mukana on myös joukko muiden kuvaajien kuvia, koska täältä eivät kaikki halutut kohteet ole kuvattavissa", Metsävainio kertoo.

Kirjan stereokuvia voi katsoa ilman apuvälineitäkin liu'uttamalla kuvat katseella päällekkäin. Kirjan mukana on myös katselulasit, jotka auttavat stereokuvan näkemisessä.

Metsävainion kuviin voi tutustua myös Astro Anarchy -kuvausblogissa.

Aiheesta lisää London Science Museum (englanniksi)