Kansalaistiedeprojekti hakee mustien aukkojen metsästäjiä

Linnunradassa huomaamatta vaeltavia pimeitä syövereitä etsitään tähtien valokäyristä. Jos musta aukko kulkee tähden editse, sen aiheuttama kirkastuminen näkyy huippuna käyrässä.

"Me tiedämme galaksimme kuhisevan mustia aukkoja, mutta olemme löytäneet vasta kourallisen. Sinä voit auttaa muuttamaan tämän", sanoo Matt Middleton Southamptonin yliopistosta, yksi hankkeen vetäjistä.

Black Hole Hunters -projekti käytti aiemmin dataa maan päällä olevasta teleskoopista, mutta nyt mustia aukkoja on siirrytty seulomaan eksoplaneettojen etsimiseen rakennetun TESS-avaruusteleskoopin aineistosta.

"On hyvä mahdollisuus, että yksi tai useampi kansalaistieteilijä kykenee löytämään jonkin näistä piilottelevista painovoimalinssitapahtumista, joita me etsimme", sanoo Hugh Dickinson Open Universitystä.

Tehtävässä luokitellaan TESSin tarkkailemien tähtien valokäyriä. Yksittäinen käyrän huippu voi olla merkki siitä, että entuudestaan tuntematon musta aukko on kulkenut tähden editse ja painovoimallaan voimistanut sen valoa.

Vapaaehtoisia ei heitetä hommaan kylmiltään. Projektin sivustolla voi treenata simuloiduilla käyrillä, joista osa sisältää painovoimalinssitapahtuman ja osa ei. Siellä myös mahdollisuus keskustella projektin yhteisön kanssa.

Aiheesta lisää Southamptonin yliopisto (englanniksi)