Jupiter ja Saturnus kohtasivat - Suomen sää ei suosinut

Maamme ylle levittäytynyt pilvipeite on estänyt huippuharvinaisen planeettakohtaamisen näkemisen. Jupiter ja Saturnus olivat taivaalla lähempänä kuin kertaakaan vuoden 1623 jälkeen.

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään ei ole toistaiseksi tullut yhtään onnistunutta havaintoa maksimi-illalta. Pilvisyys on vienyt veronsa. Viimeisimmät planeettaparin havainnot Suomesta ovat torstailta.

Muualla maailmassa kohtaamisesta on runsaasti havaintoja. Ulkomaisten tähtiharrastajien kuvia voi ihailla esimerkiksi Spaceweather.com:in galleriasta.

Vaikka ilmiön paras ilta menetettiin Suomessa, kannattaa säätilaa yhä pitää silmällä. Jupiter ja Saturnus etääntyvät vähitellen, mutta ovat harvinaisen lähellä toisiaan vielä seuraavan viikon ajan.

Paras aika havaitsemiseen on iltaisin hämärän aikaan. Havaintopaikalta on oltava esteetön näkyvyys lounaan suuntaan lähelle horisonttia. Eteläisimmässä Suomessa on hyvä olla havaintopaikalla kello 16 alkaen, kun planeetat alkavat erottua tummenevalta taivaalta.

Jupiter ja Saturnus ovat samalla puolella Aurinkoa 20 vuoden välein. Planeettojen radat ovat kuitenkin kallellaan toisiinsa nähden ja tyypillisesti keskinäistä etäisyyttä jää noin asteen verran.  

Seuraavan kerran Jupiter ja Saturnus kohtaavat yhtä lähekkäin 15. maaliskuuta 2080. Runsaat 5 000 vuotta myöhemmin koittaa vielä harvinaisempi näky: vuonna 7541 Jupiter tulee kulkemaan Saturnuksen yli maapallolta nähtynä.

Lisää havaintovinkkejä Ursan sivuilla