Sunnuntain tulipallon lento päättyi Itämeren yllä

Etelä-Suomessa nähtiin sunnuntai-iltana kello 19.04 kirkas tulipallo. Kappale lensi Suomen lounaispuolella ja sammui Itämeren yllä Ruotsin rannikon edustalla.   

"Ison ilotulitusraketin näköinen, alussa kirkkaan valkoinen, viimeisen sekunnin ajan ennen sammumista punaoranssi", raportoivat Sauli Seittenranta sekä Katariina ja Kasperi Kökkö, jotka havaitsivat ilmiön Liedossa. "Pisin ja kirkkain tähdenlento, jonka olemme nähneet."

Ursan Taivaanvahti-palveluun saapui tapahtumasta muutamassa tunnissa yli 150 havaintoa (ks. ajantasainen kartta havaintopaikoista).  

Ensimmäisistä raporteista oli arvioitavissa, että tulipallon lento oli tapahtunut karkeasti jossain Turun saariston suunnalla tai vaihtoehtoisesti kauempana merellä Suomen lounaispuolella.

Iltalehti julkaisi verkkosivuillaan lukijan autosta kuvaaman videon tapahtumasta. Paljain silmin nähtynä ilmiö on ollut selvästi kirkkaampi kuin videolle tallentunut.   

Kuvia ilmiöstä saatiin sekä useilla Ursan tulipallotyöryhmän kamera-asemilla että myös Ruotsin meteoriverkon kameroilla.

Kuvien käsittelyn myötä lento tarkentui Itämerelle lähelle Ruotsin rannikkoa. Mikäli tulipallosta selvisi meteoriitteja, ne menetettiin Itämereen. 

Raportit tulipallosta Ursan Taivaanvahti-havaintopalvelussa