Sunnuntai-illan 27.3. kirkkaan tulipallon puotaminen piirsi pitkällä näyttävän juovan Esko Lyytisen meteorikameraan Helsingissä. Kuva Esko Lyytinen

Sunnuntain tulipallo Helsingin taivailla - mallinnuksessa pikkumeteoriitti

Etelä- ja Keski-Suomessa nähtiin sunnuntai-iltana kello 22.36 kirkas tulipallo. Mallinnuksen perusteella kappalesta selvisi 200-grammainen pikkumeteoriitti Kuusankoskesta luoteeseen.

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään on tehty taivaanilmiöstä yli 100 havaintoa. Valoilmiö saatiin tallennettua useilla Ursan tulipallotyöryhmän kamera-asemilla.

Havaintopaikat ulottuvat tällä hetkellä pohjois-etelä-suunnassa Nivalasta Hankoon ja itä-länsi-akselilla Polvijärveltä Vaasaan.

"Tuijottelin just Jupiteria, niin yhtäkkiä valaistui neljännes taivasta", kuvailee Asikkalanselän jäältä ilmiön nähnyt Markku Hietanen. "Ensin pitkä tulipallo ja sitten räjähtävä hännänhuiska, mielestäni siinä oli vihreää väriäkin lopuksi."

"Säkenöivä, eri värejä, kesto muutama sekunti. Upea", kommentoi puolestaan tulipallon Sysmästä nähnyt Markku Virtanen.

Tulipallon aiheuttanut kappale oli massaltaan noin kilon luokkaa sen tullessa ilmakehään. Kappale saapui ilmakehään 15 kilometrin sekuntinopeudella ja sammui 32 kilometrin korkeudella. Kestoa tulipallovaloilmiöllä oli parhaimmillaan yli viisi sekuntia.

"Alustava tulos maanpinnalle asti päätyneestä massasta on sammumiskorkeuden perusteella parisataa grammaa", kertoo Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Tulipallon maksimikirkkaus oli noin -9 magnitudia mikä on lähellä puolikuun kirkkautta."

Toistaiseksi alustavan mallinnuksen perusteella tulipallon pudottama meteoriitti päätyi parikymmentä kilometriä Kuusankoskelta luoteeseen. Arvio tarkentuu myöhemmin.

Havainnot tulipallosta Taivaanvahdissa

Voit raportoida oman havaintosi tulipallolomakkeella 

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto